2012. május 20., vasárnap

Baromfiudvar átrendezés

Szombat reggel arra az elhatározásra jutottunk, hogy a jószágokat átpakolgatjuk, mert már tényleg nem fértek. Az az igazság, hogy ezek az ólak már akkor is itt voltak, mikor kiköltöztünk. Újjá kellene építeni az egészet, de egyenlőre se pénz se idő nincs rá. Inkább csak javítgatni szoktuk. De jelenleg még betöltik a funkcióikat. Az első épületben négy kis ól van kialakítva. Elölről két külön bejáratú rész van.


Bal oldaliban vannak a japán kakasok öt tojóval és egy néma kacsa pár. Az egyik japán és kacsa tojó éppen tojásokon ülnek, úgyhogy még lesz szaporulat.




A jobb oldali ólban egy néma kacsa van a kilenc kicsinyével.


Az épületnek a másik végében ami a baromfiudvarra néz, szintén két rész van kialakítva. Itt tojtak és aludtak a tyúkok. Ennek a belső részét leválasztottuk és ide lettek átköltöztetve az egy hónapos csirkék. Előtte kitakarítottuk és belülről bemeszelte Zoli. Mivel azon a részen vannak a tojóládák ami le lett választva ezért pár új ládát is kellett készíteni. A külső rész maradt meg a tyúkoknak.




A baromfi udvaron van még egy alacsony ólacska. Itt az egyik vadkacsa volt a kicsinyeivel. Innen ki lettek költöztetve, egyenlőre a tyúkok járnak ide is tojni illetve aludni.A tyúkokkal együtt van még a két vadkacsa gácsér illetve két néma kacsa tojó.


A kis ól mellett van egy nagyobb ól, amelyben található a négy nyúlketrec, illetve ennek egy kis udvarrész le van kerítve. Három ketrec van benépesítve. A bal felsőben vannak a most kikelt csirkék, a jobb felsőben a pénteken kikelt japánok a mamájukkal, a bal alsóban pedig a kotlós tyúkunk üldögél a tojásokon. A jobb alsó rész még kiadó.


A ketrecek alá az alsó részre pedig összeköltöztettük a két vadkacsa mamát a kicsinyeikkel. Az első negyed órában árgus szemekkel figyeltük, hogy a két tojó nem esik e egymásnak, de hála semmi ilyen nem történt. Együtt vigyáznak a kiskacsákra.



A kiskacsáknak leástunk egy műanyag kis kádat, hogy legyen miben pancsolniuk a nagy melegben. Az alját kiraktuk téglával, hogy könnyen ki tudjanak mászni. Annyira élvezik, hogy rendesen megirigyeltem őket. Még a mamák is megfürödtek benne.




Hát per pillanat ilyen a mi kis baromfi udvarunk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...