2012. április 23., hétfő

Kikeltek a japán csibék

Három japán tyúkom volt elülve egyszerre. Az elsőnek számításaink szerint már egy hete ki kellett volna keltenie a csibéket, de nem történt semmi. Szombaton levettük a tojásokról, és az összeset feltörtük. Egyikben sem volt kiscsibe. Az költőhelyet megnézve alig találtunk benne szénát, arra gondolunk hogy nem tudta eléggé melegen tartani a tojásokat, illetve nem mindet tudta maga alá rakni az összeset. Ebből tanultunk, át is néztünk minden költőhelyet amit kialakítottunk, hogy rendben legyen. Ekkor vettük észre, hogy a vele egy ólban lévő másik tyúk alól kis fejek kandikálnak ki. Zoli óvatosan felemelte a mamát (megengedte neki) és nyolc kisjapit talált alatta, illetve az összes kiköltött tojáshéjat. Azokat kiszedte, a mamát visszarakta. Megnéztük gyorsan a másik tyúkot is, ott már volt hét kiscsibe és még három tojás ami nem volt kikelve. Az előző évekből már tudtuk, hogy ha a mama veszélyeztetve érzi a kicsiket, akkor a többi vele egy ólban lévő állattal marakodni fog. Ezért gyorsan két nyúlketrecet (mivel most nincsenek nyulaink) gyorsan átalakított, hogy oda be tudja rakni mindkét családot.

A kialakított átmeneti szállás, a sárga részbe tudnak bebújni
Ő alatta az összes csibe ki volt kelve
Ha jól számoltuk, neki nyolc picije van

Ő a másik mama
A kis kukucskálósok
Színkavalkád
Legszebbek legszebbike
A fekete kopasz nyakú alatt lévő három tojásból hétfő reggelre egy még kikelt. Még bennhagytuk alatta a másik kettőt, hátha azok is kibújnának. Olyan kis törékenyek ezek a japán csibék, nagyon kell rájuk vigyázni.
Még van két hely ahol japán tojásokat találtunk, úgyhogy még lesz szaporulat reményeink szerint.




A másik vadkacsánk is elült. A két gácsér pedig büntetésből az egyik japán udvarba kerültek, mert amikor rájuk jött kikergették a tojókat az ólból és elkezdték hajkurászni őket.


Büntetésből elzárva a lányoktól
A néma kacsa már jó ideje ül a tojásokon, most azt figyeljük, hogy nála mikor kelnek.


A keltetőben kikelt kiscsibéknél a gyengélkedős akváriumban péntek délutánra elpusztult a két leggyengébb, ők egyáltalán nem tudtak lábra állni. Azota hála semmi rossz nem történt velük. Igaz a gyengélkedősben van kettő akikre jobban oda kell figyelni. Az egyik az nem tudja használni egy lábát, de feláll, eszik, iszik, nagy benne az élni akarás, a másik meg az összes közül a legkisebb. De amúgy jól vannak, szépen fejlődnek. Lassan ki is növik a helyeiket.

Imádnak a kajás edényben aludni

3 megjegyzés:

Lizi írta...

A kopasznyakú is japán törpe?Nagyon helyes!

Lidike írta...

Igen, neki lettek a színkavalkádos csibéi. De sanda gyanúm, hogy nem csak az ő tojásai voltak a fészekben, hanem egy másik japán is oda tojt.

Edit írta...

Jujj de édik. Nálunk is átutazóban voltak tegnap kis japánok, olyan a szemük, mintha tussal lenne kihúzva :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...