2014. január 20., hétfő

Csak nem bírtuk ki


Vettünk és ültettünk. Természetesen vetőmagokról van szó. Nem tudom ki hogy van vele, de én mikor meglátom a boltban a vetőmagokat kínáló polcsort késztetést érzek, hogy legalább egy zacskóval vegyek (de általában ez mindig több). Most is ez történt. De egyenlőre olyanokat vettünk amiket már februárban és márciusban el lehet vetni, saláták, retkek stb. Igaz, még nem mértük fel a tavalyról maradt készletet (mondanom sem kell, hogy egy kis műanyag ládával van), de ez is hamarosan bekövetkezik, amint lesz rá egy kis időnk.
Illetve még vásároltunk hegyes csípős paprikát. Majd Zoltán megeszi (én nem nagyon szeretem a csípőset), közben szedi ki a magját. Ilyen fajta paprikának nem nagyon találtunk vetőmagját, így ezt az utat választottuk.


Az ültetést kb. két hete végeztük. Na nem a kertbe vonultunk ki, még ahhoz elég hideg van. Egy laposabb ládát fertőtlenített földdel raktunk tele. Azért fertőtlenített mert előtte egy üstben felrakta tűzre a kerti sütőben és felmelegítette. Így próbáltuk a gazokat kipusztítani belőle. Majd visszahűtöttük és többféle paprikamagot ültettünk el a sorokban. Van közte vásárolt mag, illetve olyan is amiket mi szedtünk meg tavaly. Mindig mikor paprikát ettünk, akkor kikapartuk a magját egy kis tálra, kiszárítottuk majd zacskóba került felcímkézve, és várták a sorsukat.


Most már benn a lakásban az ablakpárkányon növeszthetik magukat. Az első két hétben az ültetés után le lett takarva a föld papírtörlővel, ezen keresztül locsoltuk. Állandóan nedvesen tartotta a földet de azért a fényt is áteresztette. A hétvégén eltávolítottuk róla a papírtörlőt, mert már a kibújt hajtások közt volt elég nagy és akadályozta a növésben. Elég sok kibújt már de van olyan is ami egyáltalán nem mutatja magát.


A következő magok lettek elültetve a sorokba:
  1. Kápia paprika
  2. Kápia paprika
  3. Kalocsai édes fűszerpaprika
  4. Nagy hegyes csípős paprika (nem fűszerpaprika)
  5. Vastag húsú fehér paprika (boltból vett paprikának a megszedett magja)
  6. Vastag húsú fehér paprika (boltból vett paprikának a megszedett magja)
  7. a.) Csípős fűszerpaprika      b.) Szentesi kos szarvú paprika (savanyításra)
  8. -
  9. Édes fűszerpaprika
  10. Édes almapaprika
  11. Garai fehér paprika
  12. Helga paprika
  13. Bácskai fehér paprika
  14. Fehér özön

6 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Ilyen szép időben nem is csodálkozom, hogy elcsábultál. Azt hiszem, már én is rég beadtam volna a derekamat, ha jártam volna boltban az elmúlt hetekben. De már be van tervezve, hogy veszek néhány magot. Addig meg rendezkedem.
A palánták fóliába fognak kerülni? Megvan még?

Lidike írta...

A fólia egyenlőre megvan, de terv szerint áthelyezésre kerül, mert a helyén szénatároló épülne. De ez még csak tervezet.
Azt még nem tudom, hogy a palánták hova fognak kerülni, szerintem időjárás függő lesz. Egyenlőre bent a lakásban napoznak. Gondoltam rá, hogy valami búra kellene föléjük, ezt még a mesteremberrel megtárgyalom :)

Bartush írta...

Mivel már hetek óta nem jutok el nagybevásárlásra (azért a család nem éhezik, van a kamrapolcokon egy s más) még nem láttam idén magokat. Hol szoktad venni őket?

Muskátli Büfé írta...

Hmm - rokon lelkek vagyunk - bár én eddig csak 4 csomag különböző fajta paradicsom magot vettem annak dacára, hogy nem érzik túl jól magukat nálunk. De talán idén :)

Lidike írta...

Bartush:
A nagy áruházak polcain már ki vannak pakolva a vetőmagok, ezt az adagot ott vettük. De jobb szeretem a gazdaboltokat mert ott több érdekesebb fajta magot is megtalál az ember.

Muskátli Büfé:
A paradicsom magokat mi mindig megszedjük az előző év terméséből. A koktélparadicsom meg annyi nő ki a földből, hogy nagy részét mindig ki kell szednünk. De én azért egy-két bokorral a konyha környékére szoktam ültetni, ott nagyon jól érzik magukat, és én is, hogy láthatom őket :)

Unknown írta...

A tavaszias idő tényleg csábítja a kertészt. És a korai terméshez, korai vetés kell. Magokat már én is vettem, de még nem vetettem semmit. Csak az ősszel. Hamarosan neki fogok látni. Meg éri időben elkezdeni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...