Hamburgerzsemle
A recept természetesen Limarától van, semmit sem változtattam rajta.
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej (nálam kecsketej)
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
- 40g olaj
- 1 tojás
- 100g joghurt (nálam kecsketejből)
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- + 1 tojás a kenéshez
Húspogácsa
Utána néztem, hogy az eredeti hamburgerhús mit tartalmaz. Dívány szerint marhahúst, vesefaggyút, sót és borsot. Mivel vesefaggyúm nincs, marha darálthúsból is csak fél kiló volt a fagyasztóban (szalámitöltéskor maradt ki) ezért úgy gondoltam inkább csinálok egy turbózott változatot, nem baj ha nem az igazi húspogácsa lesz a hamburgerben. Lehet, hogy inkább hasonlít az enyém félig meddig egy fasírtra, de szerintem nagyon jó ízű lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 50 dkg darált sertéshús (nekem egy kicsit zsírosabb volt)
- 1 fej vörös hagyma apróra vágva
- 1 db tojás
- 1 ek. mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- majoránna, kakukkfű, rozmaring (csakhogy jó fűszeres legyen - de el is hagyható)
- 1 ek. zsemlemorzsa
Teflonban sütéskor egy pici olajat tettem az aljába és akkor raktam bele a húst mikor az olaj jól felforrósodott. kb. 8 percig sütöttem az egyik oldalát, majd mikor megfordítottam, hogy megsüljön a másik oldala is, a tetejére sajtot (nekünk most otthon trappista sajt volt) tettem ami sütés alatt szépen ráolvadt. Így csak ezt az egyet készítettem.
Sütőben sütéshez a tepsibe raktam sütőpapírt és most négy pogácsát helyeztem el rajta. A sütőt előmelegítettem kb. 180-200 fokra és 10-15 percig sütöttem a húspogácsák egyik oldalát. Ekkor megfordítottam őket mindegyikre tettem sajtot és csak addig sütöttem tovább, hogy a sajtok megolvadjanak. Ha az ember többet csinál így érdemes sütni a húst, mert akár kilencet is tudunk egyszerre elkészíteni. Ha a darált húsunk nem volt elég zsíros akkor érdemes a hús alatt a papírt olajjal lekenni, illetve a hús tetejét is. A húspogácsa méretének kialakításakor szem előtt kell tartani, hogy sütéskor egy kicsit össze fog menni, érdemes nagyobbra formázni a zsömlénél.
Összeállítás
Ez mindenkinek a saját képzeletére van bízva, hogy mit tesz bele. Én hoztam fel a kertből fodros salátaleveleket, vágtam fel mellé vékonyan lila hagymát, uborkát és paradicsomot (a hagyma még a sajátunk volt a többi pedig bolti). De van olyan recept is, hogy csalamádét tesznek bele. Kinek mi tetszik :)
A zsemléket ketté vágtam és a grillrácsos serpenyőmben egy pici olajon a vágott felüket megpirítottam. Az alsó részt vettem ki először és addig a serpenyőben hagytam a felső felét míg össze nem állítottam a hamburgert.
Alulra raktam a salátaleveleket, erre került a húspogácsa (nekem még meleg volt, mert akkor vettem ki a sütőből), majd ráhalmoztam a hagymát, uborkát és a paradicsomot. Nyomtam a tetejére mustárt és ketchupot és beborítottam a tetejével. Már a látványa is gusztusos volt, és hatalmas nagy lett a végeredmény.
Én egyet ettem, isteni finom lett, én el is teltem vele.
Maradék húspogácsa fagyasztása
Mivel nem készült el mind a kilenc hamburger, ezért a maradék húst lefagyasztottam, hogy ha legközelebb hamburgerezésre támad kedvünk a húst csak kikapjuk a hűtőből. Találtam egy nagyon jó leírást ezzel kapcsolatban, ez alapján összeraktam a tálra a már megformázott húspogácsákat. A tálca aljára sütőpapírt terítettem, lekentem olajjal, erre került az első sor húspogácsa, lekentem a tetejét is olajjal, rá megint sütőpapír és elölről kezdődött minden. Mikor az összes hús a tálcára került a tetejére papírt tettem és betekertem fóliával és így került a fagyasztóba.
4 megjegyzés:
Lidike, csúcs vagy! Nagyon szépek lettek a zsemlék, az összeállított hamburger pedig ínycsiklandó!
Hmmmm! Tudom, miről beszélsz.:) Minden héten készítek én is, szintén Limarától. Sokszor hús helyett csak sajttal, de tényleg nagyon-nagyon... Szóval rá lehet szokni rendesen.:)
ilyet kérek szépen, ha vendégségbe megyünk hozzátok :)
Ez iszonyú jól néz ki! Kipróbálom én is, nálunk is vevő lesz rá a család :)
Megjegyzés küldése