Hozzávalók:
- 1,3 kg krumpli
- 60 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2 ek zsír
- só
- szilva
- cukor
- őrölt fahéj
- 50 dkg zsemlemorzsa (csak azért ilyen sok, mert Zolikám jöttében-mentében evőkanállal kanalazta a kész morzsát, elmondása szerint imádja)
- vaj vagy zsír
- cukor
A kihűlt krumplit egy nagy keverőtálba borítottam, hozzáadtam a tojásokat, a sót és a zsírt és jól összeelegyítettem. Majd folyamatosan adagoltam hozzá a lisztet, először 40 dkg-ot, majd ahogy gyúrtam apránként adtam hozzá a többit, így végül 60 dkg liszttel gyúrtam ki a tésztát.
Lisztezett felületre borítottam, kb. fél centi vastagra nyújtottam a tésztát. A szilvának megfelelő négyzetekre vágtam fel, mindegyik közepére tettem egyet és egy kiskanál fahéjas cukorral meghintettem (Zoltán szerint nem szabad sajnálni), és megpróbáltam szép gombócokat formázni.
Amikor már gyöngyözött a víz a fazékban akkor raktam bele óvatosan a gombócokat (egyszerre csak 4-5 darabot), és amikor feljött a víz tetejére még 2-3 percet hagytam főzni.
A kész gombócokat átraktam a zsemlemorzsára, addig hagytam pihenni míg beleraktam a fazékba a következő adagot majd óvatosan beleforgattam a morzsába. Külön kiszedtem a készeket egy tálba, ekkor pár darab ki is szakadt, mert nem bírta az egymásra rakott súlyt. De főzés közben egy sem szakadt ki :)
Végül még készült a maradék tésztából egy kis nudli is.
Zoltán szerint minden héten lehetne ilyet csinálni, annyira ízlett neki, de annyi könnyítést kaptam, hogy nem ragaszkodik ő a szilvás változathoz, jó lesz a sima nudli is :)
4 megjegyzés:
De ügyes vagy! Én is szeretem a szilvás gombócot, kéne is csinálni!
Eszter'
Gratulálok az újabb elsőkhöz! Nagyon gusztára sikerült. Nálunk az elmúlt hónapban minden héten készítettem, mi is szeretjük nagyon.
Gratulálok hozzá :) Nálunk is nagy szerelem. Párom kérésére én gnocchikat is szoktam csinálni. Fokhagymás, chilis tejszínöntettel világbajnok :)
Ha szeretitek a mákot, akkor mindenképpen próbáljátok ki a mákba hempergetett szilvás gombócot!
Megjegyzés küldése