Négy éve, hogy az első kecskék megjelentek a portánkon, mai napig emlékszem mikor megpillantottam őket a kertvégi szomszédoknál legelészni. Addig nyüstöltem Zolit, hogy kérdezze meg a szomszédokat honnan vannak, hogy kénytelen volt szomszédolni :) Kiderült, hogy ők eladóak, csak a szomszéd faluban lakó szülök a
gyerekekhez átvitték őket legelészni. Na jó pár estét átbeszélgettünk
Zoltánommal és végül arra a döntésre jutottunk, hogy belevágunk és megvettük őket. Azóta szépen felfejlődött a számuk, imádom őket egytől egyig :)
|
A legelső |
Ahhoz képest, hogy mikor kerültek hozzánk a kecskék elég sokára vettem
rá magam, hogy elkészítsem az első igazi kecskesajtomat, öt hónapja voltak már akkor nálunk. Azért írom,
hogy igazi, mert még régebben mikor házi tehéntejet vettünk itt a
faluban, akkor már próbáltam sajtféleséget készíteni, ecettel vagy
citromlével csapattam ki és vászonkendőben csepegtettem le. De az igazi
az amit oltóval és sajtkultúrával készítenek.
|
Az első ízesítettek |
Még betondzsungel lakó voltam mikor megvettem az első sajtkészítéssel foglalkozó könyvemet, ekkor már tudhattam valamit, éreztem, hogy nekem valamikor közöm lesz a sajtkészítéshez :) Rengeteget olvastam utána a neten, próbáltam mindenféle sajtkészítéssel foglalkozó fórumokba bejutni. Van pár ember akiknek a segítségéért nagyon sokat köszönhetek, de vannak olyanok is akik csak szívják magukba az információt de átadni semmit nem adnak, gondolom így van ez más területeken is. A legtöbb sajtformám házilag készült, idén volt az első alkalom, hogy igazi sajtformát vásároltam. Idén talán eljutunk oda, hogy megpróbálkozom pár érlelt sajt elkészítésével csak a helyet kell kialakítanunk ahol tudok majd érlelni.
Szóval a kezdeti csetlések botlások a mai napig is megvannak, főleg mikor valami újat próbálok elkészíteni elsőre. De nagyon lelkes vagyok :) Ha elrontok valamit nem esek kétségbe, valami kikerekedik belőle de próbálok rájönni a hibára és újra nekiveselkedem. Még nagyon az út elején járok, szeretnék majd egyszer egy sajtkészítő tanfolyamra, képzésre eljutni ha lesz rá lehetőségem. Addig is a könyveket és a netet bújom, sokat olvasok és gyakorolok, gyakorolok, gyakorolok...
|
Fűszeres friss sajt |
|
|
|
|
|
Sonkás sajttekercs |
|
Sonkás sajttekercs füstölve |
|
Parasztbatyu (sonkás, snidlinges krémsajttal töltve) |
|
Feta sajt fűszeres olajban |
|
Joghurt |
|
Feta sajt sós savóban érlelve |
|
Grill sajt |
|
Grill sajt |
|
Sajtcsomó füstölve |
|
Krémsajt |
|
Hálós kecskenyica |
|
Az egyetlen érlelt sajtom |
2 megjegyzés:
Lidike, te tanfolyam nélkül is művésze vagy a sajtkészítésnek! Csak ámulok és bámulok...Nem is tudom eldönteni melyik nálam az első helyezett küllemét tekintve, - mivelhogy ízlelni neten keresztül nem lehet. :D Talán a füstölt sonkás sajttekercs fogott meg leginkább, ha nem tudnám hogy sajt, biztos süteménynek gondolnám.
Gratulálok a kreativitásodhoz, és további sok sikert kívánok! :)
Szia!
Fantasztikus!
Nagyon-nagyon ügyes vagy, csak ámulok!
Gratulálok neked,nektek!!!
Megjegyzés küldése