2015. április 29., szerda

Kefíres lángos


Ez nálunk nagy kedvenc, anno anyukám testvérétől kaptam meg a receptet. Azért szeretem nagyon, mert este összekavarom a hozzávalókat ami tényleg csak pár percet vesz igénybe, éjszakára berakom a hűtőben ahol van ideje megkelni és reggel sütés előtt kb. 30-45 perccel kiveszem, és utána már süthetem is. Ha csak ketten vagyunk akkor én mindig egy fél adaggal készítek elő és még ebből is tudok átadni Erzsike néniéknek egy-egy lángost reggelire

Hozzávalók a tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 4 db kis dobozos kefir
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • csapott evőkanál cukor
  • 2 db tojás
Sütéshez:
  • olaj vagy zsír

Tetejére:
  • fokhagyma
  • tejföl
  • sajt

A meglangyosított tejben a cukrot elkeverem és az élesztőt felfuttatom. A lisztet és a sót jól összekeverem majd a kefirrel, a tojással és az élesztős tejjel bekavarom a tésztát. Ha nagyon hígnak érezzük a tésztát (nekem főleg akkor ilyen ha házi kefirrel készítem el) akkor lehet még hozzárakni egy kis lisztet, de alapjában véve ez egy lágyabb tészta. Én eleve egy kelesztőtálban kavarom be, amelyre rárakva a tetőt berakom éjszakára a hűtőbe a tésztát ami másnapra megkel.


Mikor kiveszem a hűtőből hagyom pihenni kb. fél órát a konyhapulton, addig egy serpenyőben felforrósítom az olajat. Ha fokhagymával esszük akkor ilyenkor célszerű elkészíteni. A megpucolt gerezdeket aprítógépbe tesszük és felöntjük egy kis olajjal (én vízzel is készítettem már, azzal is jó) és jól elkeverjük, az a lényeg, hogy kenhető legyen. Az így kapott fokhagymakrém szerűséget kirakjuk egy kisebb tálba.


Kisebb adagot kiveszek a tésztából és gombócot formázok belőle, szétnyomkodom a belső részét majd a szélénél fogva elkezdem körbe forgatni és a súlyánál fogva elkezd lefelé nyúlni. Az így kapott tésztát a forró olajba teszem és aranybarnára sütöm mindkét oldalát miközben szépen megemelkedik. Alaposan lecsöpögtetem és még melegen tálalom. Fél adagból általában 9-10 darabot szoktam kisütni.


Mindenki ízlésének megfelelően tudja a sajátját elkészíteni. A legextrább ha megsózzuk (mondjuk a tésztába kerülő só mennyisége szerintem bőven elég, de ez ízlés kérdése, ki hogyan szereti), lekenjük fokhagymával, tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Nekem magában, mindenféle feltét nélkül is nagyon ízlik, és nem utolsó, hogy nagyon laktató.


Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:
Ha véletlenül nagyon lágyra sikeredett a tészta, ez már velem is előfordult, akkor én a következőt szoktam csinálni. A tésztából kivett kisadagot először meghempergetem lisztben, ekkor már tudok belőle gombócot formázni, majd meghempergetem olajban, így mikor alakítom ki a formáját nem ragad a kezemhez a tészta.

6 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Nagyon szeretném elkészíteni! Már csorog a nyálam a billentyűzetre. Ha nem egy éjszakát kelesztjük hűtőben, akkor működik szobahőmérsékleten 1-1.5 óra keléssel?

Lidike írta...

Elvileg működnie kell, itt a hűtés csak lelassítja ezt a folyamatot. Ha megcsináltad azért írd már meg ez irányú tapasztalatodat. Köszi :D

marisz57 írta...

Ez nálunk is nagy kedvenc!

Juhmeli írta...

Most feküdtem ki, miután betegre ettem magam. Nagyon jól működik a szokásos kelesztéssel is, igaz, hogy azért hűvösebb helyre tettem, aztán kimentem füvet nyírni, így kb két órát kelt. Szép nagyra nőtt és nagyon finom kisütve. Én nem szeretem a ropogósabb, száradtabb tésztájút, de ez finom puha marad. Köszi a receptet, megtartjuk.

Juhmeli írta...

Hihetetlen, steaket kellett válogatnom sütis, leveses képek között, hogy bebizonyítsam, nem vagyok robot.:)

Lidike írta...

Na ezzel a robotos válogatóssal én is most szembesültem, nekem fagyit és szusit kellett válogatnom, nem is sikerült mindet eltalálnom :) Lehet félig robot vagyok :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...