2014. április 15., kedd

Kezd zöldbe borúlni a kert


Nagyon szeretem ezt az állapotot, ilyenkor kezd kibontakozni a kert. Kezdi megmutatni a maga pompáját. Először virágba borulnak a gyümölcsfák, majd kibújnak az elültetett zöldségek. Vagy éppen fordítva. Nálunk először a sóska jelent meg, már pár éve egy helyen leledzik csak ritkulgat szegény. Szerintem a baromfik szedték ki leginkább ősszel. Amit pótoltunk az még nem nőtt ki, azért mutat foghíjas képet. Az eper is már virágzik, illetve a mentám egyre több helyet birtokol (lassan kezdeni kellene kiirtani, mert elfogja foglalni az egész kertet).


A kis kerti út mellett nőnek már a zsálya bokrok, illetve maradt egy sor torma a földben, az is levélbe van borulva (biztos jó csípős lesz ha majd feldolgozásra kerül). A lucernát már lehetne kaszálni.  A kerti utat felszedtük, mert beépítésre kerül a malacólba. Helyette gyeprácsos betonlap van tervbe véve. Ahhoz már úgyis meg van a sablon, mert anno a kocsibeállóhoz az összeset Zoli készítette betonból.
A saláták is kezdenek előbújni, kisebb foltokban már látok mini leveleket. A leglátványosabb a zöldborsó, gyönyörűen mutatja sorait. Illetve még a hagyma is, csak mivel vékonyabb, inkább a föld látszik, minta a zöld szár. Az átteleltetett fűszernövényeim is pompáznak, de lehet levágom inkább őket és újravetem, mert a zeller és a petrezselyem inkább fel fog magzani.




A fóliában is szépen fejlődnek a palánták, egyedül a paradicsom az ami egyáltalán nem akar előbújni, valahogy most nem akarja. Hétvégén még csináltunk egy próbát, alacsony ládába vetettem el hatféle paradicsom magot, összesen tíz sorban. Egyenlőre bevittük a lakás egyik ablakába, meglátjuk mi lesz. Ha ez sem jön össze akkor legfeljebb veszünk palántákat. Tejfölös poharakban ültettünk el különféle tök és uborka magokat. A bazsalikom és a majoránna is kezd kibújni amit egy virágládába raktam össze.


Az elmúlt heti esős napok nagyon jót tettek a kertnek, látszik, hogy jobban megindultak a már kibújt növények. Mondjuk egyik este azért egy picit megijedtünk mikor jég kezdte verni a járdát, de hála pár perc után abbahagyta. Van ami még nem bújt ki, hátha ez a kis eső ad neki egy kis lendületet :)



1 megjegyzés:

BoGyo írta...

Nagyon szép nálatok minden! Olyan jó ilyenkor (is) kint mászkálni és lesni, hogy melyik nap milyen ajándékot adott a természet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...