2013. szeptember 20., péntek

A nagy laskagomba projekt


Mikor kedd este kipillantottam a konyha ablakán, ezt vettem észre az egyik tuja fa alatt. Vigyorogtam magamba mint a tejbe tök, rohantam ki Zolihoz, hogy elújságoljam neki  a nagy hírt. Ő meg örült mint majom a farkának :)
Na de kanyarodjunk vissza egy kicsit az időben. Az egész még június elején kezdődött. Még hamarabb is, de én ekkor pottyantam bele a történetbe. Zoli apukája ideállított hozzunk egy utánfutónyi rönkfával, persze Zoli akkor már mindent tudott. A lényeg, elhatározták, hogy itthon és Géza bácsiéknál is farönkön laskagombát termesztenek. Géza bácsi még régebben csinált már ilyet és elég sokat tud a témáról is, már említettem egyszer, hogy neki megvan a gombavizsgálói papírja is. Természetesen csak saját felhasználásra vonatkozó mennyiségről van szó, imádjuk a gombás ételeket :)
Szóval megérkezett a nyárfa rönkökkel és a gombacsírával (ezt innen rendelte, illetve a témáról többet és okosabbat is itt olvashattok). Farönkön történő gombatermesztés volt az elgondolás. Ezt röviden elmondva, a felvágott rönkök mindkét vágási felületén szétterítjük a csírát, majd kiszáradástól és fénytől védve a rönkök átszövődnek 4-8 hónap alatt. Majd elvileg 3-4 évig teremnek a gombák, főleg ősszel, esős időben.

Rönk átszövetése a termőhelyen
Termő rönk
Nálunk ez a gyakorlatban a következőképpen nézett ki. Az egyes rönköket árnyékos és szélvédett helyen (például fák alá) egymástól kb. 15-20 cm-re földbe süllyesztjük. Nekünk a ház egyik oldalánál hatalmas tujafák vannak, ezek alatti terület éppen megfelelő.  A mi rönkjeink kb. 40-50 cm hosszúak. Akkora gödröket ástak a fiúk, hogy a felső 10 cm-re kiálljon a földből.


A rönkök egyik végéből levágtak 5 cm vastag karikát. Az így keletkezett fűrészporból minden gödör aljába terítettek, hogy ne a pucér földdel érintkezzen majd a rönk. A fűrészporra rászórtak gombaspórát egyenletesen elterítve (mindenütt legyen de nem sok). Erre ráállították a rönköt az egyik vágott felével, a vége pedig kb. 10 centire állt ki a földből.




A felső vágott részt is beborították gombaspórával, és a levágott karikát rátették a tetejére és rászegelték. Minden rönköt letakartak fekete fóliával és beborították a kiásott földdel, hogy a kiszáradástó és fénytől védjék őket. 3-4 hónapig a föld alatt maradnak a tuskók, hogy a gomba micélium szálai minél jobban átszőjék azokat. Elvileg október közepe tájékán fogjuk kitakarni a rönköket. Körülöttük majd elegyengetjük a földet és ha lesz rá lehetőség gyepesítünk majd, hogy ne legyenek sárosak esős időben a  gombák termőrétegei.
Ezek után jelent meg a fenti gombácska (elvileg nem kellett volna még, lehet a spóra szóródott el vándorútra) ami csütörtök estére már duplájára nőtt. Zoltánnal nem bírtuk ki és az alatta lévő rönköt kitakartuk. Ezen a felső részen fognak a gombák teremni.

A kitakart rönkön jól látszódnak a micélium szálak
Most így áll a projektünk. A megnőtt gombácskánkat leszedtük és szombat reggelire fogok belőle gombás rántottát készíteni :) Nekem gyönyörű példány, és nem vékony, satnya, hanem szép vastag is. Remélem tényleg fognak ezek e rönkök teremni :) Ha jól emlékszem 7-8 db van a tujafák alatt.


Ja és természetesen az ásásban volt egy fősegéd is, illetve több, de ő volt a munka hőse :)


Remélem jól írtam le mindent, de aki többet szeretne tudni, vagy pontosabbat, az a gombacsíra.hu oldalon mindent megtalál.

1 megjegyzés:

Sylvia írta...

Ja kérem, ilyen segítséggel könnyű gyönyörű gombákat nevelni ! :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...