Másfél láda körtét dolgoztam fel a hétvégén, mindből befőtt készült, pontosan 46 üveggel. Természetesen mellette még főzőcskéztem, sütit sütöttem, segítettem a kinti munkálatokban is és ezért haladtam csak ennyire. Az elkészítés menete teljesen megegyezik a vegyes gyümölcsbefőtt és az őszibarack befőtt elkészítésével.
- üvegmosás
- körtemosás
- körte darabolás, magház kivágása, citromos vízbe pakolás (mert különben befeketíti a vizet)
- üvegbe 12 szem édesítő, körte, víz, tartósító szer
- celofán, tető rá az üvegbe
- nagy lábas aljába újságpapír, rá a befőttek, 3/4-ig vízzel felönteni, konyharuhával letakarni, fedőt rátenni
- alágyújtani és addig főzni míg a befőtt leve nem kezd el gyöngyöződni
- lábasban hagyni kihűlni
- másnap lehet a kamrapolcra pakolni
Még maradt egy fél ládával, abból szeretnék egy pár üveg lekvárt illetve chutney-t csinálni.
ui: Zoltánom az utóbbi napokban kettesével eszi a befőtteket (két üveget bekanalaz nasinak), örülök, hogy ennyire ízlik neki
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése