Az idei termésből most csináltam meg az első adagot, mivel már esteledett mikor nekifogtam ezért csak egy fazéknyit készítettem el. A leveleit és a hosszú vékony végét levágom és így pakolom a fazékba. Nagyából letakarítom a földtől előtte, de nem sikálom teljesen tisztára. Felengedem vízzel, hogy ellepje, majd addig főzöm, míg meg nem puhul. Tulajdonképpen beleszúrok egy villát, így ellenőrzöm, hogy elég puha e már.
A megfőtt céklát kiszedem a léből és hagyom hűlni. Mikor már hűlt annyira, hogy kézzel is hozzá tudok nyúlni, megpucolom. Levágom a két végét és eltávolítom a héját.
Gyönyörű színe van |
Most nem lett olyan nagy mennyiség, ezért inkább két tejfölös vödörbe raktam azt a mennyiséget ami a hűtőbe került, majd a maradékot befőttes üvegekbe raktam, celofán került a tetejük alá és bekerültek a spájzba.
Azért nem szoktam az összes céklát egyszerre megcsinálni, mert a pincében elég sokáig eltartható, így nem kell azonnal feldolgozni az egészet. Nincs vele olyan nagy munka, hogy többször egy évben ne csinálhatnánk meg.
1 megjegyzés:
Megjegyzés küldése