Már többször késztettem ilyen töltött háromszöget, jó mert lehet variálni a tölteléket, éppen mi érhető el otthon. Leginkább akkor szeretem elkészíteni mikor a spájz fel van töltve füstölt sonkával és kolbásszal vagy szalámival, mert ilyenkor egy picit túllőhetek a töltelék mennyiségén, vagyis egyáltalán nem sajnálok belőle ki semmi jót :) Az alapreceptet még régebben itt találtam, a tészta részén nem is változtattam semmit. Ebből az adagból sok lesz, ha másnapra is marad nem gond mert még akkor is puha.
Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 80 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 2 dl olaj
Hozzávalók a töltelékhez (két tekercsbe összesen):
én nem írok mindenhez mennyiséget, mert nem minden tételnél mértem, csak daraboltam, az eredeti receptnél van pontos mennyiség megadva ha valakinek szüksége van rá
- 4 evőkanál natúr sajtkrém + 2 evőkanál tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, vegeta
- sonka
- szalámi
- 2 fej lila hagyma
- csemege kukorica - nekem saját eltevésű van, ebből két üveggel raktam bele
- sajt - ebből nekem most kevés volt ezért raktam még hozzá főtt tojást
- 6 db főtt tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tojás sárgája
- szezámmag
- lenmag
A sajtkrémet a tejföllel, az összetört fokhagymával és a fűszerekkel simára kevertem. Lisztezett felületen az egyik tésztaadagot vékonyra nyújtottam, majd megkentem a krém felével. Ráhalmoztam a sonkát, a hagymát, a kukoricát, ráreszelt a sajtot és a tojást. A tészta felső 2-3 cm-re nem raktam tölteléket, ez fog a feltekert tészta aljára kerülni. Feltekertem és egy nagyon éles késsel háromszögekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam a háromszögeket, tetejüket megkentem a tejföl és tojássárgája keverékével majd megszórtam a magokkal. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem. Nekem kellett ennyi idő mert nekem egy régi, sima gázsütőm van, de az eredeti recept 15-20 percet ír. Míg sült az első adag addig előkészítettem a másik adag tésztát, csak sonka helyett szalámival szórtam meg a tésztát. Nagyon kiadós, finom étel.
2 megjegyzés:
Hmmm - pompás recept!!!!
Nálunk is nagy kedvenc!
Megjegyzés küldése