Ki hogyan szereti nevezni, vagy éppen mely tájegységen hogyan hívják. De ez mindegy, mert akár így vagy akár úgy hívják ez egy isteni finom savanyúság. Nálam benne van a Top 3-ban a kovászos uborka és az ecetes gyöngyhagyma mellett. Ha télen ezt eszem olyan mintha még mindig nyár lenne :)
A receptet Zoli nővérétől kaptam anno, azóta minden évben készítek és el is fogy idő előtt.
Hozzávalók:
- 1,5 kg uborka
- 1,5 kg paprika
- 1,5 kg káposzta (nekem most 1 kg fehér és 0,5 kg lila)
- 1,5 kg zöldparadicsom
- 0,3 kg hagyma
- 2 dl 20% ecet
- 20 dkg cukor
- 7 dkg só
- 1 kk borkénpor
- 1 kk Na-benzoát (a receptben szalicil volt írva)
A megmosott és megtisztított zöldségeket vékony szeletekre gyaluljuk vagy vágjuk. Nekem van egy nagyon jó kézi gyalum, én mindent ezzel szeletelek, a laskatököt is ezzel gyalulom. Ez a legnagyobb munka az elkészítés alatt. Vigyázni kell, nehogy megvágjuk magunkat, nekem ilyenkor egyszer tuti mindig sikerül, mert már nagyon unom a végén a gyalulást és minden mással elkezdek foglalkozni mellette. Én a legnagyobb befőzős fazekamba pakoltam folyamatosan a gyalult zöldségeket, majd amikor az összessel elkészültem akkor jól összeforgattam. A cukrot, a sót és a kétféle port összekeverem egy tálban és eloszlatva rászórom a zöldségekre és az ecetet is ráöntöm majd újra jól összeforgatom. Ha valakinek van seb a kezén vigyázzon, mert állatian tud marni, nekem természetesen volt és akkorát visítottam, hogy Zoli tokostul rontott a házba. Azt hitte valami nagy baj van.
A fazekat lefedtem a tetejével és egy napra hűvös helyre tettem, beraktam a nyári konyhába a földre. Ez alatt az idő alatt összeesik és levet ereszt. Másnap kimosott üvegekbe jó szorosan belenyomkodtam, tettem rá annyi levet, hogy ellepje, de van amikor a nyomkodástól is levet ereszt és csak egy picit kell hozzárakni. Celofánnal borítottam, majd lezártam az üvegeket és bepakoltam a spájzba.
Elvileg rögtön is fogyasztható (míg pakoltam az üvegekbe addig Zoli a szájába, nem mondta, hogy nem jó), de volt olyan üveggel is nekem amit egy év múlva bontottam ki és ugyanolyan volt mint frissen elrakott korában.
9 megjegyzés:
Nagyon gusztusos! El is mentem a recepted, mi is nagyon szeretjük. De valamiért eddig nem mertem nekiállni:)
Nagyon szépek lettek, jó ötlet a lila káposzta ! Én általában piros (kápia) paprikával szoktam színesíteni - mi is imádjuk, majdnem ugyanezt a receptet csinálom én is -néha teszek hozzá néhány fűszert is (szemesbors, babérlevél, mustármag) :-)
Üdv Sylvia
Én is hasonló felöntőlével készítem a csalamádét és a hagymás uborkát! A lila káposzta nem engedi ki a színét?
Na a lila káposzta egy nap alatt fehérbe váltott :) Én leginkább attól féltem, hogy a levét fogja megszínezni, de hála nem így lett. Amúgy eredetileg fehér káposztából készülne, de egyszerűen nem tudtam 1,5 kg-ot a kertből összeszedni annyira taccsra vágta az eső, így pótoltam lilával és imádkoztam, hogy nehogy lila legyen a leve :D
Közben a gazda benyomott egy üveggel és kijelentette, hogy a biztonság kedvéért csináljak még egy adaggal nehogy hamar elfogyjon :D
Ha pedig a Gazda azt mondja, akkor az biztosan igaz - újabb adagra fel! Különben én is attól féltem, hogy belilul, de ügyes vagy!
Közben elkészült egy második adag is csak abba pedig lila hagyma került. Annak is kiszedte a színét de ez sem színezte meg a levet. Pedig olyan szép lett volna az üvegben egy kis lila szín, de hát gondolom így is el fog fogyni :D
Ez nálunk a csalamádé néven fut, csak hagyma nélkül - viszont szeretjük a hagymát - idén kipróbálom azzal is :-)
Szia! Nagyon gusztán néz ki a savanyúságod! Azt szeretném kérdezni, hogy vajon lehet úgy befejezni a recepted, hogy a levet, amit ereszt, felforralom, és úgy öntöm rá a vegyes vágottra (tehát lényegében dunsztolom)? Kicsit ódzkodok ettől a hidegen elrakott megoldástól, mert nem biztos, hogy nálam megmaradna.
Kedves Judit!
Elnézést, hogy csak most válaszolok, de remélem nem későn :) Szerintem ha felforralod a levet az rontani nem fog rajta. Eddig én mindig hidegen raktam el, egyik sem romlott meg. Próbából tegyél el te is 1-2 üveggel hidegen és legközelebb már tudni fogod, hogy nálad úgy is megmarad e.
Megjegyzés küldése