2014. július 8., kedd

Karalábé üvegbe zárva


Az elmúlt hetek esőzése és napsütése hatására a karalábék nagyon szépen fejlődnek. Már készítettem belőle egy kis zsenge karalábélevest. Gondoltam az idén elrakok belőle valamennyit. Régebben már fagyasztottam le (blansíroztam, majd száradás után zacskózva került a fagyasztóba), de idén befőttes üvegbe akartam elrakni (telt házasak a fagyasztóim). Próbáltam a neten keresni egy jól bevált receptet, de összesen egyet leltem, de azt is befőző automatára írták, az meg nincsen nékem :) Ekkor feladni kezdtem a dolgot, de már meg voltak pucolva a karalábék így egy kicsit elgondolkodtam. Tavaly raktam el befőttes üvegbe zöldbabot, ami nagyon jól sikerült. Mi lenne ha ugyanazt alkalmaznám a karalábéra, annyi különbséggel, hogy kihagyom belőle az ecetet, valahogy nekem nem illik hozzá.


Az elhatározást tett követte, a megpucolt karalábékat jól megmostam majd próbáltam egyformára felkockázni amit hamar felváltott az olyan lesz amilyenre sikeredik. Mikor készen lettem megmértem, pont 4 kiló lett. Ez alapján számoltam ki a további hozzávalókat.

Hozzávalók:

  • karalábé (4 kg tisztán)
  • víz (6 liter, amiben a karalábé főtt)
  • só (12 dkg a főzővízbe)
  • nátrium benzoát (felöntőléhez keverve a tasak hátoldalán leírtak szerint kimérve)
Mérés után arra jutottam, hogy két menetben fogom elkészíteni. Még egyszer jól átmostam az egészet, és ketté osztottam, kétszer két kiló került a fazékba. Kilónként 1,5 liter vizet felraktam főzni, tehát 3 liter került a lábasba. Ehhez literenként 2 dkg sót adtam (jelen esetben összesen 6 dkg-ot) és lefedve felforraltam a vizet. Mikor zubogott beleraktam a lábasba a két kiló karalábét és kb. 10 percig főztem (az a lényeg, hogy ne főjön szét hanem még roppanós maradjon).


Mikor kész lehúztam a tűzhelyről és szűrőkanál segítségével üvegekbe mertem, olykor az üvegek alját megütögettem, hogy minél jobban összetömörüljön. Mikor minden karalábét kiszedtem a főzőlevet újra visszaraktam a tűzre és újból felforraltam. A főzőlé mikor felforrt lekapcsoltam alatta a tűzet és a folyadék mennyiségének megfelelő tartósítószert belekavartam. A kész levet rámértem a karalábékra, az üveg tetejére celofánt tettem és jól lezártam. Még így melegében fejre állítottam öt perce. A forró lé ráhúzza a tetőt az üvegre és az is kiderül ha valamelyik tető nem jó (gondolom kifolyik a lé). A kész karalábét ezután száraz dunsztba tettem majd végig csináltam a másik adaggal is.


Majd levesnek és főzeléknek szeretném felhasználni. Pár hónap múlva mikor az első üveget megbontom mindenképpen referálok, hogy milyen lett, mennyire használható. Szerintem egy próbát megér és ha bejön akkor jövőre gondolkodás nélkül marad ez a tartósítási mód :) Most már csak legyen elég befőttes üvegem :D



update 2015. március 25.

Őszintén bevallom, hogy ez az elrakási mód karalábénál nem jött be. Összesen 8 üveggel készítettem próbaképpen anno amiket a mai napon bontottam fel. Mind meg volt buggyanva. Más megoldást kell majd idén keresnem karalábé ügyileg, más nem akkor lefagyasztom.
Öröm az ürömbe, hogy a fenti adag azért nem ment kárba, a malackák úgy falták, hogy majd meg fulladtak :D


4 megjegyzés:

Sylvia írta...

Amíg olvastam a bejegyzésedet, végig arra gondoltam, hogy milyen jó ötlet, kár, hogy nekem nincs ennyi üvegem. (és hely a spejzban - lassan a baracklekvárt sem tudom, hova tegyem!) A végén kiderült, hogy azért nagyjából azonos a probléma :-). Nagyon ügyes vagy, biztos nagyon finomak. A karfiolod is ilyen szép már ?? Irigykedem :-D

Muskátli Büfé írta...

Szuper ötlet - remélem beválik! A befőttes üvegekkel rendszeres ez a probléma :)

Vicuska írta...

Tényleg remek ötlet, kipróbálom, köszi :)

Unknown írta...

Évek óta főzök így be karfiolt,karalábét, zöldbabot. Lehelletnyi citromsavval. Sőt kb 4.éve répa kocka is került alulra. 3 éves is van a kamrában. Semmi baja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...