Jó egy hónapja kivettem a fagyasztóból az utolsó adag kecsketejet (ezt írtam a füstölt sajtnál is, de utánna még gyűjtögettem egy kicsit), hogy elkészítsem az első fűszeres sajtjainkat, mert eddig csak natúr készült. Nem volt sok, összesen 6,6 liter, de még ezt is ketté szedtem, hogy legalább kétféle ízesítést is ki tudjak próbálni. Rengeteg fajta fűszerrel lehet ízesíteni a sajtot, alig bírtam kiválasztani kétféle variációt. Végül az egyik adag sima fokhagyma ízestést kapott, míg a másik lila hagyma és fűszerkömény keverékét.
Míg a tejet olvasztottam, melegítettem a tűzhelyen (majdnem takarék lángon, nehogy túlmelegedjen), addig előkészítettem a fűszereket. A fokhagymát és a lila hagymát is nagyon apróra feldaraboltam. Utána Zoltánom a mozsárban durvára törte az egész köménymagot. A fűszeres sajtot ugyanúgy kell készíteni mint a natúr sajtot, abban tér el, hogy a savótól leszűrt alvadékot kell befűszerezni és úgy kirakni formákba. Még előző este két négyszögletes vajas dobozból gyártottunk sajtformát, én körbe az oldalát és az alját bejelölgettem alkoholos filccel, Zoli meg egy vékony heggyel fúrta ki rajta a lyukakat. A tetejüket pedig akkorára vágtuk körbe, hogy a dobozba beleilleszkedjenek.
Most már tényleg nincs egy csepp tej sem, Hercegnő elapasztotta az utolsó cseppig. Április első harmadában várható mindkettő kecskénél az ellés (elvileg négy nap különbséggel), ha minden jól megy akkor nyolc hétig még a kicsinyeiké lesz a tej és utána mikor leválasztjuk őket akkor már két kecske tejével fogok tudni garázdálkodni :)
6 megjegyzés:
Jót nevettem a füstölés elmaradásán, finom lehetett a sajt. Ügyes vagy.
Nagyon szépek lettek! Gratula (biztos finom is:)
Nagyon guszták!!
Ügyes vagy! Ahogy a férjem mondaná, nincs olyan, hogy túl sok hagyma. :-)
Köszönöm nektek. Még nagyon gyerekcipőben járok, de remélem már júniustól lesz mivel kísérletezgetnem :)
Nagyon jól néznek ki!
Megjegyzés küldése