2014. március 26., szerda

Malackaólak építésébe fogtunk

Mivel már kettő fekete szépség is hasas már (vagyis csak elvileg, pár hónap múlva pedig majd kiderül), így arra döntöttünk, hogy legalább négy malacólat alakítunk ki. A mostani kettőt átalakítjuk, illetve kettőt építünk. A mostaniakra amúgy is ráfér egy alapos felújítás, eléggé megette már az idő. Ideköltözésünk óta nem lett újítva rajtuk semmi, csak belül volt meszelve. Szombaton kezdtük a munkát, itt volt Géza bácsi is, mert vasárnap mentünk a rokonokhoz látogatóba és gyümölcsfákat metszeni. Így tudott Zolinak segíteni, ketten jobban haladtak.
A jelenlegi malacólból egy olyan részre tudnak kijönni a malackák aminek a nagy része föld és törmelék, télen és esős időben tiszta sár itt minden. Első körben ezt a részt akartuk lebetonozni, mert az újonnan épülő ólaknak ez lesz majd az alapja. Nappal a baromfikat és a malacokat összeengedtük, ki-be járhattak egymás portáján, élvezték az egymáshoz csavargást :) Na ez a betonozással megszűnt. Első körben az ezen az udvaron lévő bontott téglákat (újrahasznosítás elvén ebből fognak épülni az ólak) át kellett pakolni az ól bejárata előtti betonútra, így szegény malackák egyenlőre be lettek az ólba zárva.
Míg Zoli elment sóderért és cementért addig kiengedtük a baromfikat erre a részre is. Olyan élvezettel fürödtek a földben, alig akartak visszamenni a helyükre. Közben Géza bácsi a kertben útnak letett téglákat is felszedte, ezek is beépítésre kerülnek z ólak falába. Az útnak pedig öntünk ki beton kockákat (lehet majd gyeprácsosat) és az lesz lefektetve, mert kerti út az mindenképpen kell :)
A betonkeverő épp nálunk volt, így ezt most nem kellett hozzánk furikázni. Általában egy évben kétszer-háromszor megutaztatjuk az apukájával. Náluk otthon is szükség van rá olykor, meg nálunk is, kinek mi a terve éppen. Volt, hogy egyszerre találtunk ki valamit és mindkét helyre kellett volna, de ez egy jó család és meg tudtunk egyezni a használati időpontokban :) Most csak annyi bajunk volt vele, hogy venni kellett két ékszíjat, mert már nagyon el volt rongyolódva az ami rajta volt. De hát ez a használattal jár.
Zoli kicserélte az ékszíjakat, majd kijelölte a területet  amit betonozni akartak.
Majd munkamegosztásban betonoztak. Míg Zoli kavarta a betont és vitte a célállomásra, addig az apukája pedig a már kiöntött betont simította, egyengette el, hogy minél egyenletesebb legyen a felület. Eléggé gyakorlottak ezen a téren, életük során már párszor csináltak ilyet, Géza bácsi a saját házukat építette fel (természetesen családi brigád segítségével) anno :) Pár menet azért volt a furikkal, de besötétedés előtt végeztek. Tervben volt még, hogy a kemence alapját is lebetonozzák (mert elvileg az is épül idén), de ennek már nem indultak neki, ez lehet most hétvégére fog áttevődni, de majd meglátjuk. Egyenlőre itt járunk, folytatása következik. Az, hogy hogyan fog az ól kinézni, mekkora lesz a mérete, merre lesznek a bejáratok, hát még homály fedi. Eddig legalább hatféle variációt ismertettek, de mindig megváltoztatták. Mikor elkezdik a falakat húzni, remélhetőleg addigra ezekben a kérdésekben dűlőre jutnak :)



3 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Géza Bácsi áldás! :)

Unknown írta...

Ajánlom figyelmedbe http://faluhelyen.blogspot.hu/2011/07/epitsunk-kemencet.html

BoGyo írta...

Nagyon aranyos az első fotó, ahogy a kis malacka farka felvágva közlekedik:))
Nagy szerencse, ha ilyen ügyes férfiak vannak a családban!! Jó munkát Nektek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...