2013. november 28., csütörtök

Kecskefír

Jó két hónapja egy barátom révén sikerült kaukázusi és tibeti kefirgombához jutnom. Régebben is volt már nekünk, de már arra nem emlékszem, hogy miért tűnt el az életünkből.


Kefirgombából készült kefirről nagyon sok jót mondanak:

... A kefir egy frissítő tejszerű ital, amely a Kaukázusi-hegység északi részéről származik. Maga az elnevezés a keif török szóból ered, amely szabad fordításban annyit jelent, hogy „jó érzés”, vagy „jóllét”. Az elnevezés helytálló, mivel aki fogyasztja, az jól érzi magát.
A kefir állaga krémes, íze enyhén keserű egy olyan enyhe aromával, amely leginkább az élesztőhöz hasonlít. Kb. 40 egyéb aromát tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának kialakításában...

... A hagyományos, eredeti kefir friss csak tejből és kefir szemcsékből készíthető. Kefir szemcsék nem összekeverendők a gabonaszemcsékkel. A szemcse elnevezés valójában helytelen elnevezés. A kefir szemcsék pontosabb meghatározása, inkább „kefirgomba mag”.
A szemcsék szerkezete, a tejbaktérium és az élesztő szimbiózis kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, zselatin-szerű fehér biomassza képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszacharidokból áll.
Ma a hagyományos kefir (valódi kefir) már könnyen elkészíthető otthon is. A sima, vagy pasztőrözött, krémes, alacsony zsírtartalmú vagy „zsírszegény” tejet és a kefir szemcséket (gombákat) öntsük egy tiszta zárható üvegbe. Kb. 24h-ig hagyjuk szobahőmérsékleten...

... A gombából készült kefir a következő tulajdonságokkal rendelkezik:
  • tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét
  • megakadályozza a rákos sejtek növekedését
  • az összes allergiás megbetegedést
  • az összes gyomor-bélrendszeri betegségét, többek között a gyomorfekélyt, stb
  • normalizálja a bél mikroflórájának a működését
Gyógyítja:
  • a tüdő megbetegedéseit, a hörgőhurutot, a tüdőgyulladást.
  • a máj, epe és vese összes betegségeit, többek között feloldja a köveket.
  • az összes gyulladásos betegséget, azaz antibiotikus hatása van.
  • a cukorbetegséget, azaz normalizálja a szénhidrátcserét.

Teljesen megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól, azaz kivonja a szervezetből az anyagcsere termékeit, többek között a koleszterint, a nehézfémek alkotta sókat és az alkohol feldolgozás utáni végtermékeket.
Fokozza a nemi aktivitást, fiatalítja az egész szervezetet, mivel csökkenti a sejtek öregedését.
Megemeli a tónust és a szervezet belső tartalékait, javítja az emlékezőtehetséget.
Kaukázusi országokban miden család maga tenyészti ezt a gombát és ennek eredményeképpen ők az egyik legegészségesebb nép a világon.

A fenti leírások innen származnak, illetve aki többet akar még tudni, ugyanitt még olvasgathat tovább.

 
A kefir készítésekor pár alapszabályra kell odafigyelni:
- a gomba fémmel nem érintkezhet
- a kapott gombát (kb. 2 teáskanálnyi volt) egy befőttes üvegbe raktuk és felengedtük 2,5 dl tejjel (mi kecsketejjel, lehet tehén tejjel is, a leírásban zacskós 2,8% tej szerepel)
- állni hagytuk 24 órán keresztül szobahőmérsékleten (mostanában szoktunk 36 és 48 órás kefirt is készíteni, de ennél tovább nem megyünk időben), ez idő alatt megsavanyodik (fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani)
- egy műanyag szűrőn leszűrjük a megsavanyodott tejet vagy egy másik üveg edénybe, vagy egy műanyag edénybe (én műanyag tejfölös vödörbe szoktam), a szűrő lyukazata ne legyen nagyobb 2-3 mm-nél
- szűrés után a gombát hideg vízzel jól kimossuk
- ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét leöntjük tejjel
- 17 nap alatt a gomba tömege a kétszeresére nő, ekkor tovább lehet adni belőle
- minél több gombánk van, annál több tejet kell hozzáönteni

A leszűrt kefirt ha nem fogyasztjuk el akkor a hűtőben szoktam tárolni. Élelmiszerekhez is felhasználom, készítettem már kefires süteményt, tettem saláta öntetbe, és készült már belőle hamis túrógombóc is (kefirben nagyon sűrűre főzünk búzadarát - mint a tejbegríz - édesítjük ízlés szerint, tenni szoktam bele reszelt citromhéjat is, amikor kihűlt akkor vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és beleforgatom pirított zsemlemorzsába).

Nekünk már rengeteg gombánk van, próbálom mindenkinek osztogatni, de sokan nem akarnak vele fogalkozni, pedig szerintem azt a napi vagy két napi pár percet megéri :)

2 megjegyzés:

dóri írta...

Szia Lidike!

Engem érdekelne a kefirgomba.
Hogyan tudnék vásárolni Tőled?
Köszi elöre is!!

Lidike írta...

Szia Dóri!

Én nagyon szívesen adok neked gombát mindenféle ellenszolgáltatás nélkül :) Csak azt nem tudom, hogy hogyan tudom eljuttatni hozzád (főleg ha nem is a közelemben laksz), mert a gombának állandóan folyadékban kell állnia mert amúgy bebarnul és megromlik. Az email címemre (a blogon megtalálod) írd már meg a címed és meglátjuk, hogy el tudom e küldeni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...