2013. augusztus 27., kedd

Készülődés a télre

Na nem mintha annyira várnám, de hát eljön és erre jobb időben felkészülni. Szerintem mi inkább már késésben vagyunk. Az első kör fát még most vettük meg, de maradt tavalyról ezért is nem kapkodtuk el.
Vásároltunk két nagy körbála szénát a kecskéknek, vagyis Zoli apukája intézte otthon náluk. Ebből az első már megérkezett hozzánk, de egy hónapon belül jön megint Géza bácsi és akkor hozza a másikat is.
A fa is és a szénabála is bekerült a helyére. letakartuk, hogy ne nagyon ázzon már el ha esik az eső. A fa közel a műhelyhez került, hogy ne kelljen nagy távolságból hurcolászni, mert ott lesz majd méretre vágva.



Még az első fél évben nálunk járt a kéményseprő és megbeszéltük vele, hogy miket kell kijavítani mire visszajön az év második felében. Ezt sem kapkodtuk el, ha jól emlékszem szeptemberben fog jönni, így ideje volt ezeket a javításokat is elvégezni. A kandallónál lévő kéménnyel minden rendben volt, azt a kéményt Zoli az apukájával újrarakta mikor beállítottuk a kandallót.
Most a vegyes tüzelésű kazánnál lévő kéményt kell megcsinálni. Két dolgot mondott anno a kéményseprő a kéménnyel kapcsolatban ami javításra szorult. Az egyik (a kisebbik gond), hogy a tisztító nyílást át kellett helyeznünk, mert egy vonalban esett a kazánnak a kéménybe vezetésével és ez robbanás veszélyes. Ezt már ki is javítottuk. A másik dolog a nagyobb munka, mert kéményt kell rakni. A kazánház tetejéig volt csak kémény téglából (gondoltuk mi), a tetőn kívül pedig egy eternit (beton) cső folytatódott tovább. Kisebb harcok árán ezt a csövet több darabban sikerült kiszedni, ekkor szembesültünk azzal, hogy a kémény nem téglából van a felső részen, hanem betonból, de a tisztítónyílásnál még tégla volt. Így elkezdte levésni a tégla részig, rendesen megszenvedett vele. Így maradt egy kb 1,5 m magasság, innen kezdte újrarakni a kéményt. Most jelenleg úgy állunk, hogy a tetőn már kibújtunk, kb. 12 sor van felrakva. A szomszéd városban egy bádogossal csináltattunk egy 4 téglás kéményszegélyt és ez is a helyére került. Itt fogyott el a téglánk. Ma megyünk a tűzépre venni, illetve a tetejére beton fedlapot is. Erre a beton fedlapra szoktak egy ívet rakni, hogy ne ázzon be a kémény, igaz a másik kéményünkön sincs de nem is ázott be. Ennek az árát majd megnézzük és akkor eldöntjük, hogy megvesszük e. Szerintem a héten el is készül az egész.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...