2015. január 30., péntek

Terveink...

... vannak bőven erre az évre is, szerintem kitesznek simán két ötéves tervet, ha nem többet. De már lassan leírni sem merem, mert általában ha elhatározunk valamit, hogy az adott évben mit szeretnénk megcsinálni, talán a kezdésig eljutunk (vagy még addig sem) és teljesen máshoz fogunk. Így mindig kreálunk újakat illetve a már kigondoltakat tologatjuk magunk előtt. Ezt a tervet már egy hónapja írom, vagyis állandóan átírom mert mindig valami fontosabb jut eszünkbe. Azért megpróbáltam pontokba szedni, hátha így számunkra is átláthatóbb, nem is írtam bele mindent hanem csak az idei legfontosabbakat.
  1. Új asztalos műhely építése, hiányzó asztalos gépek beszerzése, ez az idei fő-fő-fő projekt. Jelenleg a garázsban van kialakítva a műhely ami egy nagy tákolmány, már így vettük. A deszkából épített falakon csak úgy süvít át a szél, télen meg lehet fagyni, a készülő bútorokat be kell hordani a lakásba mert egyszerűen nem szárad a ragasztó. Nyáron meg nagyon meleg. A tetején a pala kezd elrohadni. De a legnagyobb gond, hogy Zoli teljesen kinőtte, pedig még pár gép hiányzik is. A nullára le lesz elvileg dózerólva, és ugyanott de megnagyobbított területen beton alapra téglából lesz építve ablakokkal és új tetővel. Ez a terv :D
  2. A filagória befejezése (hiányzik a tető alatti padlás rész még), kerti bútorok elkészítése illetve a kemence és a sütő (arra is kellene ajtókat készíteni, hogy füstöléskor ne deszkákkal keljen a lyukakat elbarikádozni) befejezése.
  3. Kecskéknek egy kisebb rész leválasztása a kertből, hogy legyen egy kis kifutójuk. De ennek bombabiztosnak kell lennie, mert ha nyáron meglátják a kertbe a sok zöldet nehogy áttörjék nagy lelkesedésükbe.
  4. Kecskékhez fejőállás készítés. Elvileg már öt anyát fogunk fejni (ha isten is megsegít), egy ilyen állás csak megkönnyíti az ember dolgát.
  5. Ha lesz kifutója a kecskéknek akkor a fóliát át kell helyezni máshova, mert az akkor útban lesz.
  6. A lakásba, ha mást nem is de legalább a hálószobában a bútorokat el kellene készíteni, mert még mindig az ágyon kívül semmi sem lett megcsinálva.
  7. Rájönni, hogy hogyan tudjuk megakadályozni a fal penészedését a szépen megcsinált hálószobában. Mióta fel lett újítva a szoba és le lett cserélve műanyagra a nyílászáró azóta szépen vízesedik/penészedik a fal a legnagyobb bánatunkra. Én csak azt a millió munkát sajnálom amit Zoli erre a szobára áldozott :(
  8. Végre egyszer meg kellene tervezni, hogy a kertben mit és hova ültetünk, de szerintem ez idén sem fog megvalósulni.
  9. A filagória köré, illetve több kis ágyásba fűszerkertet szeretnék kialakítani. Természetesen majd ezeket a fűszereket folyamatosan kellene szedni, szárítani, lecsomagolni.
  10. Venni kell egy benzinmotoros permetezőt, mert azzal a karossal ami most van nekünk eléggé nehézkes végigpermetezni a kertet, főleg este mert általában hétköznap akkor járunk haza.
  11. Venni kell egy elektromos fűnyírót, mert én a benzinmotorosat nem tudom behúzni, így a fűnyírást le tudnám venni Zoli válláról.
  12. A malacokat folyamatosan kellene levágni, még van 10 db, illetve kapunk még kettőt (ahol Borsó bérben volt hancúrozni és ott is megvannak már a kicsik).
  13. A baromfi állományt is ritkítani kellene. Erre az évre csak egy keltetést tervezek géppel, Zoli nővére náluk a faluban szerez nekünk Brahma tojásokat (ahonnan lesz már én is voltam ott, gyönyörűek a baromfik), ha összejön akkor csak azokat szeretném kikeltetni.
  14. A nyulaknak kellene építeni egy különálló, több ketrecből álló házszerűséget, de hogy hova azt még nem tudjuk. De már nézegetek képeket a neten, hogy kb. hogyan kellene kinéznie.
  15. Be kellene fejezni a méhkaptárt is. A nagy része készen van, a keretek is megvannak, csak be kellene drótozni és a méhviasz lapokat beleerősíteni. Ha Zoli egyet meg fog mutatni nekem, hogy hogyan kell csinálni utána én már megcsinálom a többit. A méhviasz lapok is megvannak, azzal sincs gond.
  16. És minden más amit most nem írtunk le, de szerintem kb. háromszor ennyit fel tudnék sorolni :)
Nagy vonalakban ezek lennének a  legfontosabbak. Ezek mellett folyamatosan persze a sok kerti munka, elején ásás, ültetés, locsolás, gazolás, majd a termények betakarítása és természetesen a befőzés és egyéb tartósítás. Nem is tudom, ha a fentiek közül legalább a felét véghezvisszük akkor összetehetjük a két kezünket :) Na majd év végén erre visszatérünk, hogy mi valósult meg illetve mi mást csináltunk ami nem lett leírva.


4 megjegyzés:

Domci írta...

Sok erőt,kitartást,további lelkesedést kívánok a nem kevés terv végrehajtásához.

Unknown írta...

Aerco páraszabályzós szellőzőt tegyetek az ablakra.Az segithet a penészen. Keress rá neten.

Muskátli Büfé írta...

Nem semmik vagytok - ha csak a fele sikerül, már az is temérdek munka. Drukk-drukk :) A fa nyílászárók szellőznek - a műanyag nem ... + gondolom szigetelés is van a falon - szóval ami az előnye, az a hátránya ...

Unknown írta...

Szellőztetéssel meglehet előzni a penész foltokat állítólag.Nálunk még sose volt penész, de ismerősöm Savoval lefújta és el is tűnt náluk.Nagyon sok erőt, kitartást kívánok a terveitekhez, reméljük mindet sikerül valóra váltanotok! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...