Az egyik sajtkészítős fórumon felvetődött egy lehetőség, hogy rendeznek egy találkozót ahova nagyon szívesen várnak mindenkit, akár kezdő, akár haladó vagy csak szimpatizáns. Lesz egy oktató aki szívesen átadja a tudását, sajtot készítünk, beszélgetünk. Na nekem erre rögtön felcsillant a szemem, mert én még élőben (kivéve a neten talált videók) sosem láttam, hogy hogyan kell készíteni sajtot. Zolikámat elég hamar sikerült rávennem erre a kis kalandra, így vasárnap felkerekedtünk és az Alföldről elkocsikáztunk a Dunántúlra. Mi indultunk a legtávolabbról így természetesen mi érkeztünk meg leghamarabb :) Míg vártuk a többieket addig a házigazda körbevezetett minket az otthonukban. A kecskéken kívül ott is megtalálható mindenféle jószág, látszott, hogy nagyon szeretik őket :) Mondanom sem kell, hogy a kilátás egy csoda volt, főleg egy alföldi leányzónak :)
Rengetegféle sajt gyűlt össze, kecske és tehén is és mindenféle egyéb finomság, fél nap beszélgetéssel és kóstolgatással telt el. Házigazdánk próbált még minket külön ebéddel traktálni de senki nem kért, mindenki eltelt a sok sajtos finomsággal :) A beszélgetésből sok okosságot leszűrtem, számomra voltak újdonságok ami nem is lehetett nehéz mert szerintem én voltam a legkezdőbb. Gondolhatjátok, hogy ki kérdezgetett ott állandóan :) Természetesen sok hasznos sufnituning ötlettel is gazdagabb lettem.
Nagy kóstolgatás és beszélgetés közepette nem minden sajtot és finomságot sikerült lefényképeztem, de párat azért lekattintanom.
| |
Kecsketúrós-tökmagos pogácsa |
|
Gyümölcsös joghurtok |
|
Kecsketúró torta |
Majdhogynem minden ételt le kellett pakolni az asztalról, hogy tudjunk egy kicsit sajtozni is. Oktatónk egy tüneményes néni volt aki bár a kora miatt magáznom kellett volna de ő ragaszkodott a tegezéshez mert magát fiatalnak tartja. Illetve a fórumokon tegeződve beszélgettünk az elmúlt évben, mentségemül szolgálva, hogy fogalmam sem volt a koráról és, hogy ki ő. Már ekkor is nagyon sokat segített, próbált mindent részletesen elmagyarázni, nem hajtott el mikor már a sokadik butaságomat firtattam. Nekem külön öröm volt, hogy személyesen is megismerhettem :)
Hozott különféle alapsajtokat és azokból indultunk tovább. Az idő rövidsége miatt nem lett volna lehetőség teljesen a nulláról indítani a dolgokat, vagyis egy esetben ez történt csak befejezni nem sikerült.
|
Égetett lágysajt készítése. Hozott magával lágy alapsajtot melynek a felületét megégettük kétféleképpen. Egyrészt a sima felületet, másrészt pedig a rászórt barna cukrot égettük rá. Végeredményként egy nagyon pikáns sajtot kóstolhattunk, nekem kifejezetten ízlett. |
|
|
Alapgomolyából kecskenyica készítése. Ez olyan mint a tehéntejből a parenyica, csak nem egy hosszú csíkot tekertünk fel hanem egy cső formába nyomkodtuk bele az előtte meggyúrt sajtot, majd hideg vízben lehűtöttük így megmaradt a formája. Ennek már nem tudtam megvárni a befejezését :( |
|
Grillsajt készítése. Ennél a sajtnál az alapot is ott készítettük. Nagyon örültem, hogy ez is felkerült a listára, mert eddig nem mertem elkezdeni megcsinálni, de most, hogy láttam már nem annyira mumus nekem. Ennek sem tudtam megvárni a végét, vagyis, hogy meggrillezzük a sajtokat, de kaptam pár darabot és itthon megsütöttem. Mondanom sem kell, hogy isteni finom lett, ilyet sokszor fogok készíteni :) |
Nagy bánatomra délután ötkor vissza kellett indulnunk, így is éjfél lett mire hazaértünk (olyan nagy volt a forgalom, hogy másfélszer annyi időbe telt hazaérni mint odamenni). Én nagyon élveztem az ott eltöltött időt, a házigazda és az oktató is egy tüneményes hölgy, illetve pár fórumozó névhez most már sikerült arcot is kapcsolnom, mindenki nagyon aranyos volt :) Zoltánom is élvezte az ottlétet, szerintem életében nem evett annyi sajtot mint ott egy nap alatt :) Ő is belefolyt a beszélgetésekbe, illetve sokat jószágozott, na meg olykor oktatás közben segédkezett :) Remélem lesz még ilyen alkalom máskor is, én leszek az első aki jelentkezni fog (most is én voltam).
|
Másnap reggelire megsütöttem a grillsajtokat :) |
4 megjegyzés:
Nagyon jó nap lehetett! Jó kis eseménydús, információval teli program.
Jó, hogy van ilyen társaság, aki nem megtartani, hanem megosztani szeretné a megszerzett infókat.
Sok sikert a további sajtkészítéshez:)
Egy ilyenen én is szívesen részt vettem volna. Szerintem a tanulásnak ez a leghatékonyabb módja.
Az a grillezett sajt.. nyami..
De jó volt nektek! :-)
Húúú lányok, én annyira élveztem ezt a napot :) Simán el tudnám képzelni, hogy havonta másnál összegyűlni, jókat dumcsizni és közben sajtot csinálni.
Megjegyzés küldése