Hozzávalók:
- zöldbab (6 kg tisztán)
- víz (9 liter, amiben a bab főtt)
- só (18 dkg a főzővízbe)
- 10% ecet (egy kiskanállal a befőttes üvegek mindegyikébe)
- nátrium benzoát (felöntőléhez keverve a hátoldalán leírtak szerint kimérve)
Kilónként 1,5 liter vizet felraktam főzni, tehát 4,5 liter került a lábasba. Ehhez literenként 2 dkg sót adtam (jelen esetben összesen 9 dkg-ot) és lefedve felforraltam a vizet. Mikor zubogott beleraktam a lábasba a három kiló babot és kb. 10 percig főztem (az a lényeg, hogy ne főjön szét hanem még roppanós maradjon). Mikor kész lehúztam a tűzhelyről és szűrőkanál segítségével üvegekbe mertem a babot, olykor az üvegek alját megütögettem, hogy minél jobban összetömörüljön. Mikor minden babot kiszedtem a főzőlevet újra visszaraktam a tűzre és újból felforraltam. Közben minden befőttes üvegbe beleraktam egy kiskanál ecetet. A főzőlé mikor felforrt lekapcsoltam alatta a tűzet és a folyadék mennyiségének megfelelő tartósítószert belekavartam (na ez a pocséklás, mert a fele lé az ment a mosogatóba, legközelebb ki fogom mérni, hogy mennyi kell az üvegekbe és csak annyit fogok újra felforralni). A kész levet rámértem a babra, az üveg tetejére celofánt tettem és jól lezártam. Még így melegében fejre állítottam öt perce. A forró lé ráhúzza a tetőt az üvegre és az is kiderül ha valamelyik tető nem jó (gondolom kifolyik a lé). Mikor visszafordítottam az üvegeket próbaként mindegyik tetejét megnyomtam de egyiket sem lehetett benyomni. A kész zöldbabot ezután száraz dunsztba tettem majd végig csináltam a másik adaggal is. Reménykedem, hogy minden rendben lesz és az ízzel sem lesz gond :)
ui: ha valakinek van receptje a gyalult tök befőttes üvegben való elrakására megköszönném ha megosztaná velem mert azt szintén nem tudom a fagyasztóba bepakolni helyhiány miatt :)
2 megjegyzés:
Szia!
Remélem sikerül, mi régebben még üvegestől is főztük vagy 10 percig.
Tököt anyáék csináltak mindig, de sajnos nem tudom a módszert.
Nagyon ügyes vagy, biztos sikerülni fog!
Megjegyzés küldése