Pedig van három óljuk is, külön a macskáknak is, bemehetnének oda aludni, de NEM, inkább kint fagyoskodnak. Bíztos szeretnek összebújni :)))
2012. október 27., szombat
Cékla
Az idei termésből most csináltam meg az első adagot, mivel már esteledett mikor nekifogtam ezért csak egy fazéknyit készítettem el. A leveleit és a hosszú vékony végét levágom és így pakolom a fazékba. Nagyából letakarítom a földtől előtte, de nem sikálom teljesen tisztára. Felengedem vízzel, hogy ellepje, majd addig főzöm, míg meg nem puhul. Tulajdonképpen beleszúrok egy villát, így ellenőrzöm, hogy elég puha e már.
A megfőtt céklát kiszedem a léből és hagyom hűlni. Mikor már hűlt annyira, hogy kézzel is hozzá tudok nyúlni, megpucolom. Levágom a két végét és eltávolítom a héját.
Gyönyörű színe van |
Most nem lett olyan nagy mennyiség, ezért inkább két tejfölös vödörbe raktam azt a mennyiséget ami a hűtőbe került, majd a maradékot befőttes üvegekbe raktam, celofán került a tetejük alá és bekerültek a spájzba.
Azért nem szoktam az összes céklát egyszerre megcsinálni, mert a pincében elég sokáig eltartható, így nem kell azonnal feldolgozni az egészet. Nincs vele olyan nagy munka, hogy többször egy évben ne csinálhatnánk meg.
2012. október 26., péntek
Betakarítás folytatása
A hosszú hétvégének hála Zoli is itthon volt pár napot. A kerttel csak egy napon tudott foglalkozni, próbált mindent felszedni amit még lehetett. Még nyáron ültettünk szivacstököt, azt hittük nem nőtt ki, mert nem találtunk termést. Most, hogy összeszedte a lopótököket talált öt szivacstök termést is. A héját lehúztuk és a ház illetve a nyárikonyha közti részen kiakasztottuk, hogy megszáradjon a belső szivacsos része. Tele vannak magokkal, azokat ki akarom majd szedni belőle. Állítólag rendesen mosdószivacsnak használják.
Találtunk még négy kolbásztököt és egy talicskányi lopótököt. Ezeket kiakasztottuk a két ház közé, hogy kiszáradjanak. A lopótököket majd osztogatom a hozzánk tévedőknek, mert olyan sok van, jövőre pedig megint ültetünk.
A póréhagyma kevés is lett, kicsi is lett, nem baj, egy levesnek elég, majd ha hazajön Zoli csinálok neki belőle egy finom hagymalevest, nagyon szereti.
Az idén a cékla sem lett túl sok, tavaly legalább a négyszeresét szedtük össze. A pincében tároljuk és mindig elkészítünk egy nagy fazékkal amit vagy kisebb hordóban tartok, vagy befőttes üvegekbe rakok. Általában hamar el szokott fogyni, mindenki imádja a családban.
Még a padlizsán bokrokon is találtunk pár termést, egy kisebb ládával lett, ezeket majd megsütöm vagy kirántom. Pár hétig elállnak még.
A már besárgult sütötököket is felszedtük, 2-3 db zöld maradt még a kertben. Nem sok van, de egyik sem szokványos fajta, pedig olyat is ültettünk. Úgy látszik az idén nem mindennek használt ez az időjárás.
Még a tarkababot nem szedtük le a bokrokról, majd hétvégén nekileselkedem.
Mikor Zoli felhozott mindent amit akart, leterelte a baromfikat legnagyobb örömükre, hagy lakmározzanak a zöld rengetegben. Nagyon élvezték de estefelé már tepertek fel a helyükre.
Szivacstökjeink száradnak |
A bal oldalin még rajta van a héja, a jobb oldali már ki van bontva, érdekes |
A póréhagyma kevés is lett, kicsi is lett, nem baj, egy levesnek elég, majd ha hazajön Zoli csinálok neki belőle egy finom hagymalevest, nagyon szereti.
Az idén a cékla sem lett túl sok, tavaly legalább a négyszeresét szedtük össze. A pincében tároljuk és mindig elkészítünk egy nagy fazékkal amit vagy kisebb hordóban tartok, vagy befőttes üvegekbe rakok. Általában hamar el szokott fogyni, mindenki imádja a családban.
Még a padlizsán bokrokon is találtunk pár termést, egy kisebb ládával lett, ezeket majd megsütöm vagy kirántom. Pár hétig elállnak még.
A már besárgult sütötököket is felszedtük, 2-3 db zöld maradt még a kertben. Nem sok van, de egyik sem szokványos fajta, pedig olyat is ültettünk. Úgy látszik az idén nem mindennek használt ez az időjárás.
Még a tarkababot nem szedtük le a bokrokról, majd hétvégén nekileselkedem.
Mikor Zoli felhozott mindent amit akart, leterelte a baromfikat legnagyobb örömükre, hagy lakmározzanak a zöld rengetegben. Nagyon élvezték de estefelé már tepertek fel a helyükre.
Gombászni voltunk
Vasárnap felkerekedtünk és anyukámékkal hazamentünk Zoliékhoz egy kis ünnepségre, vagyis inkább egy családi ebédre. Az apropó az volt, hogy Zolinak, az apukájának és nekem októberben nyolc napon belül volt a születésnapunk, a Zolié pont vasárnapra esett. A másik ok, hogy már nagyon régen, talán tavasszal jártunk náluk utoljára.Violának segítettünk főzőcskézni, közben Zoli az apukájával pakolászott, számomra is csak itthon derült ki, hogy mi mindent kaptunk. Hoztunk két bála szénát, hat láda almát, négy zsák kukoricát, szárazbabot, diót, mogyorót, napraforgót, kaptunk még egy zsák krumplit, egy kakast, meg még sorolhatnám tovább. Ez ami befért az utánfutóba, de volt ami nem, ezt majd az apukája hozza amikor legközelebb jön.
Ebéd után Zoli, apukája és én felkerekedtünk és elindultunk gombát szedni egy nyárfás erdőben. Géza bácsinak van gombabevizsgálói papírja (nem tudom, hogy pontosan hogyan hívják), ő és Zoli az évek folyamán az összes lelőhelyet feltérképezték már a környékükön. Ők gyűjtötték a gombát, nyárfa-tinórum gombát kerestünk leginkább, én csak nézelődtem. Mondanom sem kell, hogy első körben sikerült az összes mérgező gombát megtalálnom az erdőben. Pedig, hogy örültem amikor találtam egyet, de rögtön láttam a vigyorgásukon, hogy megint sikerült belehomorítanom. De azért nagyon büszke voltam magamra, mert 4 db-ot sikerült nekem is találnom.
Végül is egy nagy ládával sikerült összeszedniük, ezt mindent mi kaptuk meg. Hétfőn álltam neki megtisztítani nedves szivaccsal, mert nagyon szivacsos és felszívná a vizet ha mostam volna. A nagy részét felkockáztam és zacskózva a fagyasztóba került. Azt mondta az apukája, hogy ezt a gombát általában pirítva eszik, mert nagyon nyálkás lesz ha főzik (levesnek vagy pörköltnek), de ennek még utána nézek.
Míg darabolgattam, kitaláltam, hogy teszek az aszalóba is pár fejet. Ezeket vékonyra szeleteltem, hogy minél hamarabb kiszáradjon. Nagyon intenzív illata volt, is az íze is fenomenális, nem hagyhattam ki, hogy meg ne kóstoljam. Majd gombalevesbe akarom belerakni.
Ja ezen kívül még vagy 10 nagy zacskóval az ő mélyhűtőjükből is kaptunk, mert disznóvágás előtt álltak és kellett a hely :))))
ui: remélem jól emlékeztem a gombák nevére!
Ebéd után Zoli, apukája és én felkerekedtünk és elindultunk gombát szedni egy nyárfás erdőben. Géza bácsinak van gombabevizsgálói papírja (nem tudom, hogy pontosan hogyan hívják), ő és Zoli az évek folyamán az összes lelőhelyet feltérképezték már a környékükön. Ők gyűjtötték a gombát, nyárfa-tinórum gombát kerestünk leginkább, én csak nézelődtem. Mondanom sem kell, hogy első körben sikerült az összes mérgező gombát megtalálnom az erdőben. Pedig, hogy örültem amikor találtam egyet, de rögtön láttam a vigyorgásukon, hogy megint sikerült belehomorítanom. De azért nagyon büszke voltam magamra, mert 4 db-ot sikerült nekem is találnom.
Zoli és az apukája |
Légyölő galóca |
Gyilkos galóca |
Párduc galóca |
Ha jól emlékszem ez begöngyölt szélű cölöpgomba |
Ez is begöngyölt szélű cölöpgomba |
Erre nem emlékszem, hogy mi volt a neve |
Egy kicsike pöfeteg |
Csoportos pöfeteg |
Ennek a nevére nem emlékszem |
Tapló gomba |
Ezt gyűjtögették |
Végül is egy nagy ládával sikerült összeszedniük, ezt mindent mi kaptuk meg. Hétfőn álltam neki megtisztítani nedves szivaccsal, mert nagyon szivacsos és felszívná a vizet ha mostam volna. A nagy részét felkockáztam és zacskózva a fagyasztóba került. Azt mondta az apukája, hogy ezt a gombát általában pirítva eszik, mert nagyon nyálkás lesz ha főzik (levesnek vagy pörköltnek), de ennek még utána nézek.
11 ilyen zacskóval került a fagyasztóba |
Ja ezen kívül még vagy 10 nagy zacskóval az ő mélyhűtőjükből is kaptunk, mert disznóvágás előtt álltak és kellett a hely :))))
ui: remélem jól emlékeztem a gombák nevére!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)