Már nagyon sok helyen olvastam ennek elkészítéséről. Két fajtája is kering a neten. Az egyik az úgymond a nedves verzió, amikor a felaprított zöldségeket húsdarálón ledarálják, majd hozzáadott sóval üvegekbe rakják és mehet is a kamrapolcra. A másik esetben pedig a zöldségeket nagyon vékonyra szeletelik, kiszárítják (több lehetőség is van erre, aszalógép, sütő és a napfény) és összedarálják. Én az utóbbival kezdtem a kísérletezésemet, ez az első alkalom, hogy ilyet csináltam.
Végül is az aszalógéppel történő szárítás mellett maradtam. Az az igazság, hogy az öt macskám mellett nem mertem volna egész napokra kint hagyni több tálcányi zöldséget, mert a kíváncsiságuk az egeket veri. Zoli pedig még nem ért rá nekem aszalókeretet csinálni (pedig már öt darabra leadtam nála a rendelést), így a napon szárított verzió majd csak jövőre lesz kipróbálva.
Az alapkoncepcióm az volt, hogy amit a kertben találok abból fog készülni. Először leszedtem egy-egy csokor petrezselymet és zellerlevelet. A szárakról ledaraboltam a leveleket, öt tálcával került az aszalógépbe. Mivel nagyon vékonyak ezek a levelek, ennek aszalása elég hamar, pár órán belül meg volt, zörögtek a levelek mikor kipakoltam azokat egy tálba.
|
Zeller zöld aszalás előtt |
|
Petrezselyem zöld aszalás előtt |
|
A már megaszalt zöldek, az illat csak úgy terjengett a lakásban |
Ezek után következtek a zöldségek. Folyamatosan hordtam fel ezeket a kertből, pucolás után a gyaluval nagyon vékonyra felszeleteltem és tettem őket az aszalóba.
|
Gyökér aszalás előtt |
|
Zellergumó aszalás előtt |
|
Sárgarépa aszalás előtt |
|
Vöröshagyma aszalás előtt |
|
Fokhagyma aszalás előtt |
|
Lila hagyma aszalás előtt |
|
Paprika (sárga, piros és zöld) aszalás előtt |
|
Karalábé aszalás előtt |
Állandóan nézegettem, hogy már mi készült el a gépben és folyamatosan szedegettem ki, majd pakolgattam bele a még aszalandókat. Olykor a tálcákat is cserélgettem, a lentieket feljebb raktam, a felsőket meg lentebb. És csak akkor aszaltam mikor otthon tartózkodtam, mert ha sokáig van a gépben az aszalandó termék, egy idő után képes megégni. Estére is inkább csak a felső 3 tálcára raktam zöldséget, az alsó kettőt üresen hagytam. Az elkészült aszalványokat egy tálcán gyűjtögettem.
|
Felül jobb oldalon a zöldek, bal oldalon pedig a parika |
|
Bal oldalon a gyökér és a zellergumó, mellette a sárgarépa, mellette felül a vöröshagyma, alatta a karalábé, az alatt a lila hagyma és lent a fokhagyma, jobb szélen pedig a paradicsom. A paradicsom már meg volt aszalva, most is vár egy adag, hogy olajba kerüljön |
Az így kapott zöldségeket jól összeforgattam. Zoltánom jöttében mentében mindig belemarkolászott és csak úgy magában majszolta, nagyon bejött neki. De az illat sem volt akármilyen.
|
Az összeforgatott zöldségek a zöldek nélkül |
|
Így még szebb látványt mutatott, lehet jövőre csinálok egy adagot ami nem lesz összedarálva |
Először késes robotgéppel próbáltam volna összeaprítani, de az meg sem kottyant neki. Ekkor bevetettem a békebeli kávédarálónkat, na ezzel már sikerült porrá őrölni, de azért hagytam benne nagyobb darabokat is.
|
A békebeli kávédaráló |
Mikor az egészet ledaráltam akkor hozzákevertem az összetört zöldségleveleket illetve tettem még hozzá két evőkanál sót is. Ennél többet nem is akartam, majd az étel külön lesz sózva amibe ez az ízesítő bele fog kerülni.
|
Összesen 424g lett az ízesítőm |
Majd egy jól záródó csatos üvegbe raktam az egészet és bekerült a spájzba a helyére. Hétvégén lesz a főpróba, Zolikám egy jó kis tyúkhúslevest rendelt tőlem :)
|
A színe lehet, hogy nem olyan mint a napon érleltnek, de az illata és az íze mindennel felér :) |
Összegezve a következő mennyiségek kerültek bele:
- 1 csokor zeller zöld
- 1 csokor petrezselyemzöld (nekem van ültetve külön metélő petrezselyem, abból vágtam le)
- 5 db közepes-nagy gyökér
- 1 nagy zellergumó
- 9 db közepes-nagy sárgarépa
- 8 kisebb fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
- 1-1 db nagyobb piros, zöld és sárga paprika
- 1 nagy fej karalábé
- 8 db paradicsom
- 2 evőkanál só
Azt hiszem még idén csak elteszek a nedves verzióból is egy kisebb adagot, csak az összehasonlítás végett is.