2013. május 29., szerda

Egyre zöldebb a kert


Az elmúlt két hét esőzése megtette a hatását. Minden elkezdett nőni, mint amiket húznak ki a földből. A jég által laposra vert növények is kezdenek feléledni. De a gyümölcsökben azért nagy kárt tett. Hiába van tele a fa kis gyümölcsökkel, alig találok olyat amit a jég meg nem ütött volna. Kíváncsi leszek, hogy mennyi befőttnek való maradt a fákon.
Természetesen a gaz az ezerrel elburjánzott a sok esőtől, csak eddig rá sem tudtunk nagyon menni a földre mert abban a pillanatban bokáig süllyedtünk. Volt egy-két nap mikor már azért járható volt, de akkor inkább a fóliában lévő palántákat ültettük ki, meg a maradék részt felrotációztuk. Nagyon sok helyen azt sem tudjuk már mi volt kiültetve mert a faágra kitűzött papír szépen elszállt. Pedig minden évben megfogadom, hogy csinos táblácskákat csinálok mindenhova ahol valami kikerül, de ez általában elfelejtődik.
De most már nagyon örülök, mert egyre zöldebb a kertünk.

A fóliából a palánták nagy része kikerült, de azért még maradt is. A tejfölös dobozokban az újra vetett tökök és uborkák növögetnek
Fodros saláta (a nevét nem tudom), ezt nem nagyon verte el a jég, de még növésben van
A fólia melletti fejes saláta a földdel volt egyenlő a jégverés után, most pedig már be van fejesedve. Előtte ha jól emlékszem jégcsap retek van, a többiről fogalmunk nincs (a kirakott papírok elszálltak), majd akkor megtudjuk amikor kinőttek :)
A fémkeretnél két sorban uborka, előtte paradicsom és egy-két paprika még kornyadt állapotban
A gaz közt fellelhető pár mángold. Nem értem, hogy csak pár nőtt ki, tavaly pedig olyan sok volt. Azért ültettem mert a baromfik imádták, hát idén nemigen fognak lakmározni belőle

A zöldborsó is elég jól magához tért, csak azt nem tudjuk, hogy a termésből mennyit vert el a jég. Legfeljebb csinálunk belőle egy másodvetést is. Nemrég olvastam, hogy a kecskék szeretik a borsóhüvelyt. Na majd bontáskor degeszre ehetik magukat.
A hagyma szerintem elég jól néz ki, itt-ott tarkítva néhány gazzal
A szilva fa alatt nem növögető gaz, hanem a kecskéknek ültetett lucerna és cukorrépa
A tökszekció is egyben maradt, de a biztonság kedvéért legalább 60 tejfölös pohárban különféle tökfélék vannak a fóliában elültetve. Nem is tudom mit gondoltam amikor ennyit elvetettem, hogy hova fogjuk rakni :))) De mondtam Zolinak amíg van hely ültessük ki, mert a jószág is nagy élvezettel fogja elrágcsálni
Ez itt inkább sok-sok gaz de már ott növöget közötte a finom cékla. Jobb alsó sarokban Manó bandukol a "macskaköves" úton :)
A meg nem fejelt torma. Akitől kaptuk a palántákat felhívott, hogy most már meg kellene fejelni a tormát (kiásni és leszedni az összes zöldet, csak egy főágat meghagyva), na ez időhiány miatt elmaradt, de azért remélem így is lesz jó termésünk
Bal szélen a növő zöldbab, mellette fentről lefelé haladva padlizsán és paprika, már amelyik túlélte a jeget
A le nem nyírt fű. A fűnyíró kölcsönbe van adva, a sok esőtől pedig közben a miénk elburjánzott. Kaszálni szoktuk, annyit mindig vágunk, hogy a baromfiknak elég legyen napközben.

3 megjegyzés:

  1. Tényleg szép zöld minden. Irigykedek (csakis jó értelemben), mert ismered, hogy "még zöldebb a szomszéd kertje" - sajnos a kecskéink is tudják, mert rendre kitörnek az elkerített részről és a szomszéd(ok) kertjét lakmározzák. Hát nálad is lenne mit enniük! :-)

    VálaszTörlés
  2. A mieink be is próbálkoztak :) A szomszéd kertbe voltak átrakva de nem kötöttük ki őket, mert a kötél ahogy észrevettük nem nagyon jött be nekik (már majdnem felcsavarodtak a fára). Na szóval szabadon rohangászhattak, szép nagy fű volt legelhettek. De csak visszahúzott a szívük, mert a drótkerítést simán kinyomták. Zoli csak akkor vette már észre (mert közben építette az ólt)amikor az egyik a cseresznye fánkat a másik pedig a fejes salátát dézsmálta éppen. Így szépen vissza lettek paterolva a jelenlegi óljukba.
    De volt már az idén, hogy a japánokat kellett összeszednem a kertből, éppen találtak a kerítésen egy átbúvót (amit mi természetesen nem találtunk, úgy kellett kilesni őket szökés közben). Az ember el sem hinné milyen helyeken tudnak kilógni...

    VálaszTörlés