2012. április 23., hétfő

Sóskát fagyasztottam


A sóska már úgy megnőtt, ezért hétvégén elhatároztuk, hogy leszedjük és rám várt a feladat, hogy fagyasztható állapotra hozzam. A leszedés volt a legkevesebb idő, ez cirka negyedórát tett ki. Egy láda lett az ez évi első adagból.


A szombati napom el is ment a pucolásával (az egyéb munkák mellett).  Vagyis a leveleket meg kellett egyesével szabadítanom a középső vastag szárától. A tisztított leveleket egy kiszuperált műanyag gyerekfürdető kádban gyűjtöttem össze, a szárakat pedig a baromfiudvar lakói kapták meg nagy örömükre.


Vasárnap kezdtem neki a fonnyasztásnak. Először is a sóskát megmostam. Ezt mindig két léről szoktam. Elsőnek a kádat felengedtem vízzel amibe előző nap összegyűjtöttem a leveleket.


Itt jól átöblögettem, majd adagonként hordtam be a konyhába ahol a csapban még egyszer jól átmostam az egészet. Majd szűrőben lecsöpögtettem a leveleket amennyire tudtam.


Egy szűrőnyi adagot a wokban addig fonnyasztottam, míg teljesen összeesett. Közben két lábast és a levesszűrőt előkészítettem. Az egyik lábasba leszűrtem adagonként a felesleges víztől a megfonnyasztott sóskát, a másikban pedig a lecsöpögött adagokat gyűjtöttem össze

.


Az egész ládával megfonnyasztva ennek a fazéknak a felét tette ki a sóska.


Feliratozott és feldátumozott zacskóba kiadagoltam, majd így került a fagyasztóba. Összesen öt zacskó lett, zacskónként annyi, hogy levesnek vagy mártásnak elég legyen.


Na ezt párszor még végig fogom játszani a nyár folyamán, de nem bánom, mert szeretem csinálni. Ja a lecsöpögtetett sóskalevet a baromfiudvar lakói kapták meg, örültek neki nagyon.


3 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó hogy leírtad! Nekem nincs ilyen sok, de azért van némi felesleg, és a baráti körben, családban senki nem szereti csak én, úgyhogy lefagyasztom magamnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi Zolival mindketten imádjuk, ezért szoktam csinálni. Így akármikor ha eszünkbe jut, hogy ezt ennénk csak kikapom a fagyasztóból. Örülök, hogy hasznos lett ez a bejegyzés.

      Törlés
  2. Én is pont erre a hétre terveztem...

    VálaszTörlés