2012. április 15., vasárnap

Esős napok után

Az elmúlt pár nap esőzése nagyon jót tett a kertnek. A hagyma sorok most már gyönyörűen látszanak. Az epreim is életre keltek, kellett ez már nekik. Csak lassan újra kigazolhatom mert az esővel a gazok is előkerültek.

A kert ma
Fokhagyma
Elől eper, mögötte a menta
 A gyümölcsfák virágoznak ezerrel. Mikor a meggyfa alá álltam hallottam a méhecskék döngicsélését, ők is dolgoznak ezerrel. A nektarinfán sikerült is egy szépséget lefényképeznem.

Meggyfa
Meggyfa virága
A nektarinfa dolgozója


A fóliában kénytelenek voltunk egy fűtőberendezést beállítani, mert pl. a hajnalkák egy része megfagyott a hideg éjszakák alatt. Időzítőre van kapcsolva a készülék és bizonyos időközönként este bekapcsol. De a retek a fóliában már fejesedik.

Retek
A ház előtt lévő tulipánfa is kezdi ontani virágjait. Még nem nyíltak ki, de már elég sok kinőtt.



Van két új szerzeményem is. A munkahelyemen az udvarostól kaptam egy varjúháj nevezetű növényt (a nevét Zoli mondta meg, mert a fiú nem tudta). Az interneten utána néztem, több fajtája létezik, leginkább sziklakertben ajánlják, jól bírja a napfényt és a szárazságot. Mivel nekem nincs sziklakertem, az egyik fügebokor mellé ültettem. nem szedtem szét több darabra, hanem egyben hagytam, biztos majd jól fog mutatni.

Varjúháj
A másik pedig öt szál gyökeres medvehagyma. Ezt anyukámtól kaptam. Nem sokat mutat ez a pár szál elültetve, de annak kipróbálására, hogy megmarad e a kertben, bőven elég. A ház melletti tujafák alá ültettem el a saját földjével, abból kiindulva, hogy természetes lelőhelye az erdő és a nyirkos, árnyékos helyet kedveli. Majd kiderül, hogy megmarad e. Ha megéri a virágzást, akkor majd megszedem a magját és elszóróm köré. Lehet majd egyszer egy egész kis minikertem lesz belőle.

Az árválkodó medvehagymám
És végül az egyik vadkacsát sikerült a tojásain ülve lencsevégre kapni. Úgy befészkelte magát, hogy csak a feje látszik.


2 megjegyzés:

  1. Hűűű az a tulipánfa....szoktam látni imitt amott itt pesten is kertes házakban..olyan gyönyörű
    Úgy szeretnék én is ilyent, csak nem tudom hol kell keresni, hol lehetne venni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi már a házzal együtt vettük. Az első évben én sem tudtam, hogy milyen fa, mert augusztus végén költöztünk, addigra elhullajtotta a virágait és csak levelek voltak rajta. Nem is nagyon boncolgattam, hogy mi lehet, hanem csak következő évben lepődtem meg igazán mikor elkezdett virágozni. Azóta az egyik szemem fénye.

      Törlés