Felvágtam a lekvárhoz a három kilót és beleraktam egy lábasba. Mivel szörprecepthez nem jutottam hozzá és a szomszéd néni sem csinált még ezért gondoltam egyet és előkaptam a gyümölcscentrifugámat. A 7 kg epernek kifacsartam a levét, kb. 3 liter tömény eperlé lett belőle.
A levet beleöntöttem egy lábasba, tettem hozzá 1 zacskó citromsavat (kicsi zacskós, 10g) és 1 dl folyékony édesítőszert. (Én mindent édesítővel rakok el. Szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat. Ez azért van, mert a családban a szülők, nagyszülők cukrosak (vagy azok voltak akik már meghaltak), a hajlam 100x-osan megvan bennünk, illetve nem egy pehelysúlyom van, úgyhogy nekem sem és Zolinak sem használ a sok hozzáadott cukor.) Ezt felraktam főzni a tűzhelyre. A keletkezett habot leszedtem a tetejéről mikor elég ideig főtt már (kb. 15-20 perc).
Utána a kimosott kis üvegekbe kiöntöttem a szörpöt, mindegyik tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot tettem, rá bevizezett celofánt és így zártam le a kupakkal. Nyolc kis üveggel lett, amit beraktam száraz dunsztba. Elég tömény, 10-15x-ére lehet hígítani, a kimaradottal kipróbáltam. Nagyon finom lett.
A gyümölcscentrifugában bennmaradt eperhúst hozzáraktam a lekvárnak valóhoz és ezt is felraktam a tűzhelyre főzni. Nem turmixolta össze simára az epret, hanem darabosra hagytam. Mivel nem vagyok egy türelmes típus aki órákig kavargatja a lekvárnak valót, így a dzsemfix lett bevetve. Ehhez a mennyiséghez 3 zacskó 3:1 dzsemfixet és 0,5 dl folyékony édesítőt tettem főzés közben.
Felrottyanást követően még kb. 3 percig főztem (a dzsemfix zacskó hátulján van leírva, hogy miként kell ezzel az a anyaggal elkészíteni a lekvárokat), majd kis üvegekbe kikanalaztam. Minden üveget lezártam és fejtetőre állítottam, hogy légmentesen lezárja az üvegeket. 12 üveggel lett az eperből és egy kis kóstoló is, nagyon finom lett ez is.