2017. május 23., kedd

A baromfik külön udvart kaptak


Mióta az első kecskék betették a lábukat a portára azóta a szegény baromfiknak meg kellett osztani velük a helyet. Elvoltak együtt csak mondjuk a kecskék sem nézték, hogy mire lépnek rá, elég sok összetört tojást találtunk az ólakban, mert természetesen a tyúkoknak sem a tojóládába volt kedve tojni. Így idén elhatároztuk, hogy kapnak egy kis lekerített területet a kertből.
A tavaly kikeltetett csirkék a kert elején egy ólban tanyáztak, ennek az ólnak a hátsó falát kivágtuk, készítettünk egy tolóajtót rá és ettől az óltól kezdve vontuk egy kisebb terület köré kerítést. Az ól melletti fólia is beleesik a területben, de hamar megtanulták, hogy a fólia mögött eltudnak sétálni az udvarukra. A régebbi tyúkok és kacsák is ide lettek áttelepítve, ők az első hetekben be sem mentek éjszakára az ólba, inkább kint éjszakáztak a szabad ég alatt egyrakáson, mondjuk a kacsák a mai napig kint alszanak. A tyúkok pedig végre nagy fürdéseket rendeznek a porban, illetve dobálunk be nekik földet is az udvarba, hogy tudjanak mit szétrúgkapálni.

Jobb oldalon van az ól hátulsó fala, erre lett ajtó vágva a baromfiknak.









Mióta külön vannak a kecskéktől azóta a tojáshozamunk is megnőtt. Igaz az első hetekben kintre tojtak a gumikerekekből kialakított ideiglenes tojóhelyekre, de azóta már bemennek az ólba is az öregebb állomány is így most már a bent kialakított helyeket használják.
A fólia pedig szénatárolóvá alakult, innen sokkal egyszerűbb etetni a kecskéket. A terv, hogy elbontjuk mert télen a viharok szanaszét szaggatták az egészet, mindenhol meg van foltozva, hogy ne ázzon be a széna. Helyette fából lenne építve egy normális szénatároló, illetve lenne benne lekerítve egy ólrész is mert szeretnénk majd  fürjeket is tartani, de ez már szerintem egy következő évi projekt lesz.