2016. június 13., hétfő

Kertelgetünk


Hát az idei évben nemigen fogjuk elnyerni a legszebb kert címet, maximum a leggazosabb és a legüresebb kertét. Nem nagyon volt időnk semmire sem, így még alig lett elültetve pár palánta. Pedig megvettünk egy jó nagy adagot, volt közte földlabdás és szabad gyökeres is, illetve mi is ültettünk pár magot el palántázó poharakba, tálcába kisebb nagyobb sikerrel. A vett palántákat egy délután elültettem nagy tejfölös poharakba jó kis komposztföldbe, azóta is a fóliában tengetik mindennapjaikat pedig a helyüket már sikerült felrotációzni. Az időjárás az elmúlt hetekben nemigen akart nekünk kedvezni. A már kint a kertben lévő növények élvezik ezt az esőmennyiséget (hála nálunk nincs annyi, hogy víz alatt álljon minden), de azért annyira eláztatja a földet, hogy ne tudjunk rámenni.









Sóskát már leszedtük és most próbaképp befőttes üvegbe raktam el amit automatáztam így a spájz polcaira fog bekerülni. Majd idővel kiderül, hogy mennyire jött be ez a tartósítás. Míg nő addig szedjük, úgyhogy ennek még lesz folytatása.



Az eper, ribizli és a málna terem éppen. Az eper nagy része már a fagyasztóban van. A ribizlit épp a hétvégén sikerült elraknom, a málnát pedig eddig csak elmajszolgattuk :) A fekete ribizli még a bokron maradt, szerintem majd egy hét múlva szedjük le azt is. A zöldborsóból csak annyi lett eddig leszedve, hogy két zacskóval sikerült a fagyasztóba tennem, de hétvégén az is le lesz szedve az összes és újravetjük mert nagyon evés lett pedig mi nagy borsófogyasztók vagyunk :)





A gyümölcsfák eddig úgy ahogy átvészelték ezt az időszakot. Párszor kellett már permeteznünk, volt már mindenféle bajuk, monília és levéltetű is. Az biztos, hogy idén nem lesz annyi gyümölcsünk mint tavaly, de annyira nem vagyok kétségbe esve miatta mert ha nem maradt vagy 300 üveg befőttünk tavalyról akkor egy sem. Szóval nem maradunk gyümölcs nélkül az elkövetkezendő időre sem :)






Ami elég jól néz ki azok a fűszernövények, ezekből sokfélét ültettem cserépbe és magas ágyásba is. Van egy-kettő ami ki sem nőtt, vagy csak éppen látszik belőle valami, de a nagy része elkezdett burjánzani. A snidlinget folyamatosan vágom a sajthoz, a zsálya meg már virágot hozott ezért hétvégén levágtam a bokrokat hagy hozza majd az új hajtásokat. A zsályalevelet pedig beraktam az aszalóba, ha megszáradt akkor majd papírzacskóba kerül és be a spájzba.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...