2013. november 29., péntek

Újabb szörcsomók születtek

 

A napokba volt mindkét mamanyuszi kiírva szülésre, a fekete tegnap világra hozta ezeket a kis apróságokat. Egyenlőre én is csak ennyit láttam belőlük, nem mertem jobban kitakarni őket, nehogy megfázzanak. Illetve a mamának nem nagyon tetszett, hogy én ott kíváncsiskodók. Olyan fészket csinált nekik, rendesen éreztem, hogy meleg van a szőrcsomó alatt.


A hasáról és a hátsó részéről rengeteg szőrt letépett (és úgy veszem észre, hogy még mindig tépkedi magát), ebből készítette el az apróságoknak a fészket. Eddig egyszer sem tudtuk elkapni, hogy mikor fialnak. Állítólag a szőrtépést is az utolsó pillanatban kezdik el csinálni. Nagyon gondos anyuka, vigyázz a kicsinyeire.
Remélem a szürke mama is lefial a napokban, elvileg egy időben hancúroztak Ubulkával. Egyenlőre várunk.

2013. november 28., csütörtök

Kecskefír

Jó két hónapja egy barátom révén sikerült kaukázusi és tibeti kefirgombához jutnom. Régebben is volt már nekünk, de már arra nem emlékszem, hogy miért tűnt el az életünkből.


Kefirgombából készült kefirről nagyon sok jót mondanak:

... A kefir egy frissítő tejszerű ital, amely a Kaukázusi-hegység északi részéről származik. Maga az elnevezés a keif török szóból ered, amely szabad fordításban annyit jelent, hogy „jó érzés”, vagy „jóllét”. Az elnevezés helytálló, mivel aki fogyasztja, az jól érzi magát.
A kefir állaga krémes, íze enyhén keserű egy olyan enyhe aromával, amely leginkább az élesztőhöz hasonlít. Kb. 40 egyéb aromát tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának kialakításában...

... A hagyományos, eredeti kefir friss csak tejből és kefir szemcsékből készíthető. Kefir szemcsék nem összekeverendők a gabonaszemcsékkel. A szemcse elnevezés valójában helytelen elnevezés. A kefir szemcsék pontosabb meghatározása, inkább „kefirgomba mag”.
A szemcsék szerkezete, a tejbaktérium és az élesztő szimbiózis kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, zselatin-szerű fehér biomassza képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszacharidokból áll.
Ma a hagyományos kefir (valódi kefir) már könnyen elkészíthető otthon is. A sima, vagy pasztőrözött, krémes, alacsony zsírtartalmú vagy „zsírszegény” tejet és a kefir szemcséket (gombákat) öntsük egy tiszta zárható üvegbe. Kb. 24h-ig hagyjuk szobahőmérsékleten...

... A gombából készült kefir a következő tulajdonságokkal rendelkezik:
  • tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét
  • megakadályozza a rákos sejtek növekedését
  • az összes allergiás megbetegedést
  • az összes gyomor-bélrendszeri betegségét, többek között a gyomorfekélyt, stb
  • normalizálja a bél mikroflórájának a működését
Gyógyítja:
  • a tüdő megbetegedéseit, a hörgőhurutot, a tüdőgyulladást.
  • a máj, epe és vese összes betegségeit, többek között feloldja a köveket.
  • az összes gyulladásos betegséget, azaz antibiotikus hatása van.
  • a cukorbetegséget, azaz normalizálja a szénhidrátcserét.

Teljesen megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól, azaz kivonja a szervezetből az anyagcsere termékeit, többek között a koleszterint, a nehézfémek alkotta sókat és az alkohol feldolgozás utáni végtermékeket.
Fokozza a nemi aktivitást, fiatalítja az egész szervezetet, mivel csökkenti a sejtek öregedését.
Megemeli a tónust és a szervezet belső tartalékait, javítja az emlékezőtehetséget.
Kaukázusi országokban miden család maga tenyészti ezt a gombát és ennek eredményeképpen ők az egyik legegészségesebb nép a világon.

A fenti leírások innen származnak, illetve aki többet akar még tudni, ugyanitt még olvasgathat tovább.

 
A kefir készítésekor pár alapszabályra kell odafigyelni:
- a gomba fémmel nem érintkezhet
- a kapott gombát (kb. 2 teáskanálnyi volt) egy befőttes üvegbe raktuk és felengedtük 2,5 dl tejjel (mi kecsketejjel, lehet tehén tejjel is, a leírásban zacskós 2,8% tej szerepel)
- állni hagytuk 24 órán keresztül szobahőmérsékleten (mostanában szoktunk 36 és 48 órás kefirt is készíteni, de ennél tovább nem megyünk időben), ez idő alatt megsavanyodik (fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani)
- egy műanyag szűrőn leszűrjük a megsavanyodott tejet vagy egy másik üveg edénybe, vagy egy műanyag edénybe (én műanyag tejfölös vödörbe szoktam), a szűrő lyukazata ne legyen nagyobb 2-3 mm-nél
- szűrés után a gombát hideg vízzel jól kimossuk
- ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét leöntjük tejjel
- 17 nap alatt a gomba tömege a kétszeresére nő, ekkor tovább lehet adni belőle
- minél több gombánk van, annál több tejet kell hozzáönteni

A leszűrt kefirt ha nem fogyasztjuk el akkor a hűtőben szoktam tárolni. Élelmiszerekhez is felhasználom, készítettem már kefires süteményt, tettem saláta öntetbe, és készült már belőle hamis túrógombóc is (kefirben nagyon sűrűre főzünk búzadarát - mint a tejbegríz - édesítjük ízlés szerint, tenni szoktam bele reszelt citromhéjat is, amikor kihűlt akkor vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és beleforgatom pirított zsemlemorzsába).

Nekünk már rengeteg gombánk van, próbálom mindenkinek osztogatni, de sokan nem akarnak vele fogalkozni, pedig szerintem azt a napi vagy két napi pár percet megéri :)

2013. november 15., péntek

Hogyan NE készítsünk befőttet

Csak, hogy lássátok, nálunk sem fenékig tejfel minden :) Azért mi is tudunk ezerrel bénázni, főleg én.
Leszedtük a téli körtefáról a termést (már ami még rajta volt, mert ennek a fának sem kedvezett az idei időjárás). Annak rendje és módja szerint megtisztogattam a gyümölcsöket, megmostam, üvegekbe pakoltam, tettem bele édesítőt, tartósítót és felöntöttem vízzel. Mindet lezártam és bepakoltam az egészet legnagyobb fazekamba.


Eddig minden úgy történt ahogy a nagykönyvben meg van írva. Csakhogy ekkor már este kilenc óra volt. A fazekat felöntöttem vízzel és felraktam a tűzhelyre dunsztolni. Én meg elvonultam tévét nézni, gondoltam, hogy ezt az 1-1,5 órácskát csak kihúzom valahogy. Hát nem ez történt. Annak rendje és módja szerint elaludtam és hajnali fél négykor riadtam fel, hogy nem zártam le a tűzhelyet. Én még ilyen fürgén nem ugrottam ki az ágyból. Bent a szobában még nem éreztem semmit de mikor kinyitottam a konyhába vezető ajtót, akkor már igen. Állt a gőz az egész helységben, alig láttam valamit és rendesen égett szag terjengett. Gyorsan elzártam a tűzhelyet, kinyitottam az ablakokat és a bejárati ajtót. Na ekkor a bent alvó macskám úgy lőtt ki az ajtón mintha valami vadállat kergetné kifele. Szegény már jól be lehetett rezelve. Máskor reggelente alig tudom kipakolni a lakásból. Zolikát is felébresztettem és kivitettem vele a fazekat az udvarra mert én aztán nem mertem megfogni. Hült egy kicsit majd felnyitottam a tetejét.




Azon csodálkoztam, hogy egy befőtt sem robbant fel az éjszaka folyamán. nem pocsékolunk elv alapján a befőttes üvegek tartalmát megkapták a malacok és a tyúkok én meg hétvégén megpróbálom a fazekat megmenteni. ha nem sikerül akkor majd készül belőle valamilyen kerti dekoráció.

2013. november 13., szerda

Ubulka, portánk legújabb macsója


Még október végén Zoli nővéréjékhez voltunk hivatalosak disznóvágásra, Ubulkát is tőlük kaptuk. Szép és termetes nyusziról van szó. Éjszaka értünk haza és mivel nem volt üres ketrecünk így beraktuk a tyúkok közé, abból az elgondolásból, hogy csak nem lesz baja. Másnap épen és egészségben elő is került. Közben a tyúkok le voltak engedve a kertbe, a kapuk tárva nyitva voltak számára is, de ő bent maradt a pajtában, ott ugrabugrált magának. Kezdte megszokni a szabad életet (ő idáig ketrecbe volt tartva), közben elkészült a ketrece is, de nem volt szívünk belerakni, annyira élvezte a kint létet. Pár nap múlva a kíváncsiság győzött nála és elindult felfedezőútra a kertbe. Nem is volt ezzel gond az elején, mert estére csak hazajött a tyúkokkal együtt. De egyik este mikor hazaértünk a korom sötétben a munkából, hát őkelmét sehol sem leltük. Fejlámpával pásztáztuk át az egész kertet, végül a cukorrépa közt találtuk meg, ott durmolt. Legutóbb pedig a kert végében a csicsóka közé bújt el és ott aludt. Átváltozott mezei nyúllá, már haza sem akart jönni.


Na de most hétvégén büntetésből ketrecbe került. Nem voltak leengedve a kertbe a tyúkok mert nem voltunk itthon, de ő csak kiszökött valahogy és a lucernában randalírozott egész nap, dűltöt-borított. Az ám csak már meg a ketrecet nem díjazza, úgy megszerette a szabadságot. Egy nap alatt majdnem szétszedte az egészet. Így ma reggel vissza raktuk őkelmét a tyúkok közé és távolabbról elkezdtük figyelni. Nem telt el öt perc sem, hát a kapu alatt már tolta is át a fejét (olyan alacsony rés van alatta, hogy ha nem látom akkor nem hiszem el). Gyorsan Zoli az orrára koppintott, így visszabújt majd beszögelte a rést. Így egyenlőre maradhat a tyúkokkal és mászkálhat az ólban össze vissza.

Nyuszilány becserkészése Ubul módra
Ő lett a nyulak között a kan. Már pároztattuk a mi két anya nyulunkkal, és Józsi bácsi is áthozott már hozzá három csajt. Úgyhogy nagyon jó dolga van nálunk, remélem ezt díjazza és meghúzza magát mert lesz nemulass :)

2013. november 10., vasárnap

Bakkecskénél jártunk udvaroltatni

Mint kezdő kecsketartók elég későn esett le nekünk, hogy a kisasszonyok éppen ivarzós korszakukba léptek. Majdnem le is maradtunk róla, szerintem épp az utolsó pillanatban vagyunk. Az a gond, hogy egész nap nem vagyunk itthon így csak a reggeli és az esti viselkedésükből kell valahogy rájönnünk, hogy mi a helyzet. Illetve még nem nagyon tudtam, hogy mit kellene észrevennünk. Így gyorsan utána olvastam a témának és rájöttem, hogy egyszer már biztos, hogy ivarzottak. Elég szépen produkálták a tüneteket. Nyugtalanok voltak, a többi állatnak neki mentek (pedig ilyet nem szoktak csinálni), sokat mekegtek (amúgy egyáltalán nem lehet a hangjukat sem hallani), élénken legyezték a farkukat és még sorolhatnám tovább.


Amikor újra feltűntek a tünetek felhívtuk az előző gazdáját, hogy tud e ajánlani egy bakkecskét. Tudott ott náluk a faluban egyet, a sajátjukat is azzal pároztatták. Mivel épp náluk volt a bak így a tulajdonosával megbeszélték, hogy átvisszük a kecskéket hozzá, hogy megnézzük mi a helyzet. Egy gyönyörű, barna szánentáli bakkal találkoztunk akinek a neve is fenséges, Héraklésznak hívják. A bak tulajdonosai egy nagyon kedves, fiatal pár, nagyon aranyosak, örülök, hogy megismerhettük őket. A bak megkerülgette a csajokat, de azok nem álltak meg neki. Úgy tűnt, hogy akkor már nem ivarzottak. Így árgus szemekkel figyeltük őket három héttel később (átlagosan 21 naponta ivarzanak, főleg az őszi hónapokban), a héten fel is fedeztük újra a viselkedésbeli változásukat. Először Hercegnőn fedeztük fel, így átvittük Mazsolával együtt a bakhoz, hátha ő is beindul. Hercegnőt sikerült ekkor pároztatni (november 6-án), de Mazsi még nem hagyta magát.


Mazsola tegnap kezdte produkálni magát (lehet a bak hatására), így ma átvittük őt is és pároztak is (november 10.). Míg Hercegnő a párzás után teljesen lenyugodott (nem mekegett tovább), ezzel szemben Mazsi ma még többször megszólalt. Így most nem vagyunk biztosak benne, hogy sikeres volt e a pároztatás. Elvileg ha visszavisszük őket 21 nap múlva és a bakot elzavarják akkor vemhesek. Na majd kiderül, addig is árgus szemekkel figyelem tovább őket, mert ha megint elő jönnek az ivarzási tünetek, akkor nem sikerült a pároztatás.

Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...