2012. szeptember 28., péntek

Folytatódik az ólépítés

Lassan az ól is elkészül. A falak felépültek, a tetőt tartó faszerkezet a helyére került, illetve maga a tető is fent van szépen egy síkba hozva a mellette lévő helység tetejével. A két ablakból egyet már berakott, az épület kívülről teljesen be lett vakolva, illetve belül lebetonozva.





Egyenlőre itt jár Zoli. Még a másik ablakot be kell rakni, két ajtót megcsinálni, berakni, Illetve elől a tető alatt beépíteni a rést. A tetőt még kijjebb akarja hozni, hogy az eső elölről ne verje az épületet, ehhez az oszlopokat meg kell csinálni, lebetonozni és a tetőrészt felrakni. Szóval van még mit csinálni.
De közben elkészült a szekrénnyel amit már ki is szállított a tulajdonosának.


2012. szeptember 27., csütörtök

A kenyér


Új szenvedélyem lett, méghozzá a kenyérsütés. Na nem a gépben sütött változatra gondolok, hanem a kézzel formázott, sütőben sütött szépségekre. De töredelmesen bevallom, hogy a dagasztást a gépre bízom, mert ez még mindig misztérium számomra.
A kenyérsütéssel kapcsolatban nagyon sok mindent megtudhatunk Limaránál, de mindenféle kelt tésztás finomságot megtalálunk nála. Rengeteg fázisfotóval segíti az olyan kezdőket mint amilyen én is vagyok. Ezt a fehérkenyért is az ő receptje alapján készítettem.

Hozzávalók:
  • 2,7 dl víz
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2 ek olaj
  • csipet aszkorbinsav (elhagyható - gyógyszertárban kapható)
  • 2 ek burgonyapehely (bioboltban kapható)
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL80 kenyérliszt
  • 1 tk cukor
  • 1 dkg friss élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe teszem. A folyadék kerül alulra, bele a cukor. A szárazanyagokat összekeverem és úgy rakom az üstbe. Végül az elmorzsolt élesztő és az öregtészta kerül bele.
A gép dagasztó programjával 20 perc alatt rugalmas tésztát dagasztok.
Dagasztás után a tésztát kelesztőtálba teszem. Fél óra kelés után kézzel átgyúrom és további 15-20 percig kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, majd kézzel kinyomkodom belőle a levegőt, próbálom kör alakra lapítgatni.
Következik a vekni formázása. Két oldalát behajtom és lenyomkodom.
A felső részét is behajtom, hogy háromszög alakú legyen.
Ezután feltekerem a tésztát, és minden tekerésnél lenyomkodom. Közben két oldalról is próbálom a feltekert rész alá húzni a tésztát. Mikor az egészet feltekertem, összecsípem az alján a tésztát és megfordítom.
Sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, rárakom a tetejét és duplájára kelesztem.
Mikor duplájára kelt éles késsel három helyen bevágom és még hagyom pár percig, hogy a bevágás mentén szétnyíljon.
A jénai tetejét belülről bespricceltem vízzel és 230 fokra előmelegített sütőbe raktam
45 perc sütés után levettem a jénai tetejét és még további 10-15 percig sütöttem.
Mikor megsült vízet permetezek a felületéra és rácsra téve hagyom hűlni.
És elkezd cserepesedni, ahogy Limara mondaná "beszélni".
Ők a hétvégén készültek.
Öregtészta
Ez egyfajta kovász amit ha elkészítünk ebből adunk a kenyérhez és a hűtőben tárolva 7-10 napig is eláll. Én egy adagból három kenyérhez tudtam rakni. Általában a kenyérsütés előtti napon kell elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg BL80 kenyérliszt
  • 3 dl víz
  • 1 csipet cukor
  • 1 dkg friss élesztő
A hozzávalókból keményebb tésztát dagasztok, mint a kenyértészta. Kirakom kelesztőtálba és a konyhapulton hagyom éjszakára 10-12 órát. Ezalatt az idő alatt megkel és összeesik. Majd másnap kézzel megint átgyúrom és egy fedeles dobozba rakva kerül a hűtőbe és innen használok belőle.


2012. szeptember 23., vasárnap

Eső után

A héten végre az eső vele együtt a vihar hozzánk is megérkezett, de azért egyszerre ennyi nem kellett volna. Úgy ömlött mintha odafentről egy gátat nyitottak volna ki és egyszerre minden alázuhant. De estére ez is alábbhagyott és az égen gyönyörű színjáték kezdődött.






2012. szeptember 19., szerda

Ricinus fa és füge bokor

A munkahelyemen tavaly nagy ricinusok nőttek amelyek elhullatták a magjaikat. Az idén rengeteg kis palánta kinőtt ebből. Többen is vittünk haza belőle. Én a szomszéddal (az amelyik nem lakik ott) határos kerítés mellé ültettem őket, mert a kerítés mellett egy összeomlott épület van és látványra nem egy szépség. Szóval ezek a ricinusok szép nagyra megnőttek. Jó pofa növények, olyan mintha pálmafák lennének. Remélem majd jövőre már nálam is kibújnak az új hajtások ha elszórja a magokat.



Mivel télen kifagytak a fügebokraim, pedig be voltak takargatva, így vissza lettek vágva. Most már szép nagyra nőttek, jó pár termés is van rajtuk, csak az a baj, hogy nem tudnak beérni. Ha idén is kifagynak, megint kezdődik elölről minden. Nem tudom, hogy lesz e valaha ehető fügém.



Kora reggel a kert

Megérkezett az ősz

Kora reggelenként és esténként már hűvös van, de azért napközben még lubickolunk a napsütésben. A liliomfám elkezdte hullatni leveleit. A dísztökök levelei is száradnak lefelé (de lehet, hogy ez inkább az eső hiánya), van tök ami már le is hullott, ezeket egyenlőre egy ládában gyűjtögetem.


Felszedtük a maradék krumplit, kb. 2 kis sornyi ami a téli körtefa alá lettek ültetve. Direkt nem ültettünk sokat, mert nem szereti a krumpli azt a földet ami nálunk van. Kis gubicsok maradtak, egyáltalán nem nőttek meg. Annyi volt, van, hogy párszor ettünk belőle. Zoli nővérééktől szoktunk kapni, náluk szép nagyra megnő.


A lehullott körtéket is összeszedtük és beledaraboltuk egy hordóba, hagy gyűljön egy kis pálinkának való is. Egyenlőre ez még a második megkezdett hordónk.


Zoli nagy projektbe kezdett bele. Elbontotta azt az ólat ami kicsi és nagyon alacsony volt. Épít helyette egy kb. 2,5x5 m alapterületűt, magasságra pedig akkora lesz, mint a mellette lévő ahol a nyúlketrecek vannak. A falat bontott téglából építi, alá betonból készített egy szegélyt. A belseje majd akkor lesz lebetonozva, mikor elkészül az egész építmény, ez lesz majd az utolsó lépés. Két nagy ablak lesz benne (Anyáék sorháza benne volt panelprogramba és a lakásból kiszedett ablakokat mi elhoztuk, azzal a címszóval, hogy jó lesz majd valamire), és a nyúlketreces ólba lesz egy átjáró ajtó, ezt a falrészt már újrarakta és ki van hagyva az ajtó helye.

Ez az ól lett elbontva
A másik ól oldalfala már újra lett rakva, a bedeszkázott rész helyén lesz az összekötő ajtó
A bejárati ajtó helye is megvan, ezzel egy sorban lesz a két ablak berakva
Jelenleg ennél a magasságnál járunk
Ólépítés közben bútort is készít ahogy van rá ideje. Rendeltek tőle egy előszoba garnitúrát, cipős szekrény, ruha fogas, fali tükör, szalagfüggöny tartó, meg egy nagyobb szekrény. Az utolsón kívül már minden elkészült és le lett szállítva.






Azért én is szorgoskodok közben. Leszedtünk egy nagy adag paradicsomot, ebből készítettem kb. 20 liter paradicsomlevet hétvégén. Kiválogattam paradicsomot aszalásra, anya kérte tőlem. Volt aszalva is valamennyi, azt elraktam fűszeresen olajba.






A padlizsánokat is folyamatosan szedegetem lefele, ahogy érnek és fagyasztom őket. Általában van annyi, hogy egy tepsivel meg tudjak sütni, és pucolás után kerülnek a fagyasztóba. Eddig kb. 15 adaggal raktam el.




Amíg mi hétvégén ezerrel dolgoztunk addig a szőrös négylábúak ezerrel sziesztáztak :)





Hiba történt a modul működésében
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...