2012. július 31., kedd

Hétfői betakarítás

Zoli hétfőn mindent leszedett a kertben ami meg volt érve, mert ma megint ment dolgozni és egy ideig oda lesz. Úgyhogy munka után tepertem haza, mert volt mit csinálni. Vagyis csak egy dologra volt időm, paradicsomlevet főztem, illetve az aszalóba is került. De azért hagytunk meg enni is, én leginkább a koktélparadicsomot imádom, egy szem egy falat :)

A tálban lévő adag került az aszalóba, a vödrös pedig enni szedtük le
Itt már fő a paradicsomlének való
Ezt a kettőt magnak raktuk el. Én lébe és lecsóba használom ezt a fajtát, apukám meg ezt szereti enni
15 üveggel lett, kb. 11 liternyi paradicsomlé
Az aszalót is dolgoztatnom kell, mert pár emberke szeretne tőlem aszalt paradicsomot fűszeres olajban
A paradicsomon kívűl más is lett leszedve, de ezeket ezután fogom majd valamilyen formában feldolgozni.

Padlizsán
Uborka, almapaprika és hosszú vékony nagyon erős paprika (ennek nem tudom a nevét)
Étkezési paprika
Nem tudom másoknál hogy van, de nálunk ebben az évben a paprika alig akar nőni. Ami meg megnő annak a végei pedig olyanok mint a képen. Tavaly annyi paprikám volt, hogy azt sem tudtam, hogy mit csináljak belőle (csak, hogy éreztessem a mennyiséget, csináltam 130 üveg lecsót, egy 20 literes vödörbe paprikába töltött lila káposzta volt, fagyasztóba került egy rekesszel kicsumázva töltött paprikának való, egy rekesszel megtöltve zöldséglevelekkel levesbe vagy pöribe, minimum 8 kilóból vegyes vágott készült, és még zakuszkába is került, na meg ettük), ehhez képest idén nem tudom, hogy egyáltalán lecsót fogok e tudni elrakni. De a szomszédban is ugyan ez a helyzet, illetve másoknál is a baráti körben. Nem értem mi lehet a gond.

Majdnem pihenős hétvége

Őszintén bevallom, hogy a hétvége lustálkodással telt (majdnem). Zolinak sem és nekem sem volt kedvem bármit is csinálni. Aludtunk, kint süttettük magunkat a napon, bóklászottunk. Nem is emlékszem, hogy mikor volt ilyen utoljára. Mindig találtunk valami munkát.
Szombat este próbaképpen begyújtottunk a sütőbe, egy bográcsos csülkös pacal erejéig, illetve, hogy teszteljük az építményt. A pacal nagyon jó lett, de a sütő kéményét magasabbra kell építeni, hogy nagyobb húzatja legyen.



Vasárnap azért már megjött Zolinál a tettvágy és nekiállt a sütő mellett kis asztal építésének. Az asztallap alatt lesz a fatároló, ez is kapott egy kis ívet, illetve ide is került azért egy címeres tégla. Estére az asztal teteje ki lett öntve betonnal.


Hétfőre a beton megkötött annyira, hogy rákerült a teteje. Itt azt a járólapot használtuk amit még a lakásban lévő kandallós helységbe vettünk, abból maradt ki (ennek a helységnek a felújításáról majd később rakok fel képeket). Mivel kültéri így ide lerakhattuk. Ki lett fugázva és körbe kapott egy műanyag éllécet.





Most már csak annyi maradt, hogy az asztal hátlapja meg lesz magasítva lépcsőzetesen a sütőhöz, a kéményt magasabbra kell építeni, illetve a másik oldalra valamilyen fűszernövénytartót fog nekem építeni, de ez még számomra titkos. És állítólag az egész kap egy cseréptetőt, ezt csak fél füllel hallottam mikor Zoli beszélgetett az apukájával telefonon.
Ja és a segéderők mert nekik úgyebár ott kell lenniük, ahol a munka folyik.


2012. július 26., csütörtök

Aszalt paradicsom fűszeres olajban

Hát ez az ami miatt megvettem az aszalógépet. Paradicsom aszalás közben olyan illatok terjengnek a lakásban, mintha legalábbis az olaszoknál nyaralgatnék éppen.
Amikor paradicsomlevet vagy lecsót szoktunk elrakni, akkor aszalok is mindenképpen. Kiválogatom a lucullus vagy a nagy fürtös falytát.


A paradicsomokat négy felé, cikkekre vágom, majd kiskanállal kikaparom a levét és a magját, amit a fövő paradicsomlébe bele szoktam önteni.



Egy tálcányit így megcsinálok, mert nem tudom a mérete miatt, hogy mennyi fog beleférni az aszalógépbe. Az nem baj ha több lesz, mert rakom vissza azt is a paradicsomlébe. Ezért szoktam együtt csinálni a kétfélét, de természetesen lehet ezt külön is készíteni.


Utána bepakolgatom az aszalógépbe, én próbálom az összes tálcát mindig megtölteni. Előtte még megsózom egy kicsit, jót tesz az ízének, de ez el is hagyható szerintem. Aszaláskor figyelni kell folyamatosan, mert a paradicsom ha nagyon kiszáradt hajlamos megégni, befeketedik. Folyamatosan szedem ki belőle a készeket illetve a tálcákat forgatom, a felső kerül alulra, az alsó felülre. Próbálom hétvégére időzíteni az egészet, amikor itthon vagyok egész nap.



A nagy tálcányi adagból egy tányérnyi lett. De az illata belengte az egész konyhát.

Fűszeres olaj (amit én használok):
  • olaj (én fele rész napraforgó, fele rész extra szűz olívaolajat használok)
  • szemes bors (most nekem volt itthon színes)
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • fokhagyma


A fűszerekből egy-két csipetnyit összekevertem egy kis tányérban, de mindenki ízlése szerint pakolgassa. De ezeken kívül természetesen mást is lehet használni. Kb. 10 fokhagymagerezdet megpucoltam, a nagyokat ketté is vágtam hosszában. Van pár csatos üvegem, én azokban szoktam elrakni az aszalt paradicsomot, mert olyan jól mutat bennük. De amit a barátaimnak készítek azokat befőttes üvegekbe rakom. Tehát az üvegbe vegyesen belerakom a paradicsomot és a fokhagymát, soronként pedig megszórom a fűszerekkel.


Majd amikor megtelt (nem szoktam teljesen teli rakni, hogy a tetején az olaj ellepje) felöntöm a kétféle olajjal. Az a lényeg, hogy teljesen beterítse, majd lezárom az üveget.

Ugye milyen gyönyörűséges
Tulajdonképpen az olaj tartósítja, nem romlik meg. Én a spájzban tartom, volt olyan üveg amit az idén bontottunk fel és egyáltalán nem volt semmi baja. Ha a paradicsom elfogyott belőle, utána a fűszeres olajat is fel lehet használni főzéskor, nagyon pikáns. Ebben az üvegben nincs az összes paradicsom benne amit megaszaltam, a többit félreteszem, hogy a következő adagnál már lehet két ilyen üveggel készítek.

Amikor aszaltam a jobb oldali üveg teljesen tele volt, ennyi maradt ki

Gyöngyhagyma ecetes lében

A felszedett gyöngyhagyma annyi nem volt, hogy jó pár befőttes üvegre szétpakoltam volna, de a tisztítása jó sok munkával járt. Aki csinálta már az tudja miről beszélek. a megtisztított hagymákat két léről jól átmostam, a második mosásnál még vagdostam le róla rossz részeket amiket észrevettem, illetve a nagyon nagy darabokat ketté vágtam.


Végül is arra a döntésre jutottam, hogy az egészet egyben teszem el. Van egy 8 literes műanyag vödröm aminek van teteje is, abba borítottam bele, hogy belefér e egyáltalán. Belefért!


Még a lének is volt bőven helye. A léreceptet még Violától kaptam (Zoli nővére), ők úgy hívják, hogy "savanyúság öröklé". Még a neve is szépen csengő. Az a lényeg, hogy ezt a levet bármilyen savanyúsághoz használhatom ha nincs más leírásom.

Savanyúság öröklé
  • 7 liter víz
  • 1 liter 10% ecet
  • 24 dkg só
  • 40 dkg cukor
  • 2 kk borkénpor
  • 1 kk szalicil
  • 1 cs mustármag
  • 1 cs babérlevél
A vödör aljába beleöntöttem (előtte a hagymákat kivettem) az 1-1 csomag  mustármagot és a babérlevelet, majd beleborítottam a hagymákat. A léből fele adagot készítettem el a vödör űrtartalmát és a belekerülő mennyiséget figyelembe véve. Egy lábasban a folyékony hozzávalókat összekevertem a száraz anyagokkal, addig míg azok el nem olvadtak és csak ezután öntöttem rá az egészet a hagymákra.


A hagymák víz alatt tartása végett az egészre ráraktam egy műanyag fedelet és arra egy kistányért, amire rárakva a vödör fedelét az összes hagymát lenyomta a lé alá. Természetesen ezeket előtte jól el kell mosni.


 A vödröt levittem a hideg pincébe, hagy érlelődjön szép csendességében.

2012. július 25., szerda

Paradicsomlé, ahogy én csinálom

Hétvégén sor került az első adag paradicsomlé elkészítésére. Régebben amikor csináltunk levet egy idő után az üvegekben a sűrűje letelepedett az aljára és a tetején mindig ott maradt a vizes lé.  Így nem nagyon szerettük, ezért kellett valamit kitalálnunk. És a következő sikeredett ki belőle.


A paradicsomokat két léről jól átmosom. Utána nagyjából felkockázom, a rossz részeket kivágom és azokat külön gyűjtöm. Vagy folyamatosan dobálom a fazékba a feldarabolt paradicsomokat és közben főzőm a tűzhelyen, vagy összegyűjtöm először az egészet és csak utána teszem fel főni.


Jól felforralom az egészet. Még az elején tetőt is teszek rá, hogy minél hamarabb felmelegedjen. Kicsi lángon főzöm, mert azért ez is le tud égni, illetve azért gyakran meg is kavargatom. Mikor már főtt egy ideig, leveszem a tűzről és botmixerrel totál simára összeturmixolom az egészet.


Az a lényeg, hogy a paradicsom húsa a levével simára kikeveredjen. Majd fogom a kör alakú paradicsom passzírozómat és az így kapott pépet átpasszírozom rajta. Így a magok és a paradicsom héja fennakad a passzírozóban. Ezt is teszem a paradicsom hulladék közé (ennek is lesz hasznosítása).


Az így kapott sima levet visszarakom és újra felforralom. Lehet, hogy egy két mag csak marad benne, de minket ez egyáltalán nem zavar.


A felforralt levet utána kimosott üvegekbe öntöm, tetejükre késhegynyi tartósítószert teszek, majd lezárom azokat. Az első körben kb. 8,5-9 liternyi lett, 9 üvegbe öntve. Száraz dunsztba kerültek.


Azért szeretem így csinálni, mert még hónapokkal később is ilyen sűrű marad, nem válik ki a lé. Inni is jó, és főzni is :) És akkor a hulladék hasznosítása, így a paradicsom totál felhasználásra került.


2012. július 24., kedd

Mai napi meglepetés

Hát ahogy szokásosan történni szokott nálunk. Zoli nincs itthon, én hazajövök a munkából és hallom, hogy a kiskacsák óljából keservesen csipog valaki. Odamegyek és látom, hogy kint a sárban egy kis japán. Gyorsan be a lakásba, félperces átöltözés, sprint kifelé, közben egy vödröt magamhoz ragadtam. Egy fekete japán volt elülve az ólban a falra rakott fészekben és ebből esett ki a kicsi. Míg kiszedegettem a mama alól az összeset, jól megcsipkedett. Egy világos és hét fekete kicsit találtam és egy ki nem keltett tojást. Mindenkit beraktam a vödörbe és átvittem őket az egyik nyúlketrecbe. Még nagyon félénk mindegyik, szerintem ma kelhettek ki.

Csak a kis világos volt kint, a többiek a mama alá bújtak

Hétvégi betakarítás és a kerti sütő

Ez a hétvége is dolgosan telt el. Hétvégére Zoli is hazaérkezett, illetve az apukája is eljött hozzánk. Mindketten nekiestek a kertnek.
teljesen kigazolták az egészet a baromfiudvar legnagyobb örömére. Illetve az elburjánzott dísztököt egy kicsit visszább szorították. Még volt cukkini palántánk, ezeket is kiültették. És mindent betakarítottak amit csak tudtak.
Első körben felhozták az összes laskatököt pár cukkini és patiszon társaságában.



A tököket megpucoltam és legyalultam. Hat zasckóba pakoltam szét és a fagyasztóba kerültek.



A múlthét folyamán még készítettem 28 üveg barackbefőttet, ezek hétvégére lettek készre nyilvánítva, bepakoltam őket a többi közé a spájzba.


A dobálós savanyúságba is kerültek zöldségek. Szedtünk bele uborkát és zöldparadicsomot is, illetve pár darab almapaprikát.



Leszedtük a fekete szedret, amit jól megmostam és száradás után három felé zacskóztam. Nem lett sok, de egy-két süteményhez elég lesz.



Paradicsomot is szedtünk le. Ebből paradicsomlevet főztem illetve aszaltam is belőle, de erről majd később.



Az összes gyöngyhagymát is felszedtük, ezeket megtakarítottam és egy vödörben, aminek van teteje, elraktam ecetes lével, de majd erről is a későbbiekben.


A szomszéd Erzsike nénitől kaptam egy vödör almát, ezzel még nem csináltam semmit.


Kiszáradt a felszedett hagyma. Nem nagyon tudtam rájönni a hagymafonás fortélyára ezért az idén lemondtam erről és Zoli az összes hagyma végét letörte majd ládákba pakolta és a pincébe lekerültek.



A kacsák ólja elé ültetett futós növények teljesen elburjánztak, ezért az itt lévő kerítést az ólnak a tetejével összekötöttük madzagokkal és rávezettük a növényeket. Jó kis napárnyékoló lett a kiskacsáknak.




Zoli a kerti sütő felső boltívét befalazta, illetve a kéményre is tett egy kis takarót, hogy eső esetén ne ázzon be. Egyenlőre ennyire volt ideje, de már elvileg bográcsozni lehet benne.




Illetve még szombat reggel jártunk a nyíregyházi piacon ahol vettem egy fazekat a befőzéshez. Nekem ez a kánaán.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...