2012. május 31., csütörtök

Rosszalkodnak a vadkacsáim

Isten bizony, mindig csak velem történnek meg a nem kívánt dolgok. Munka után megyek haza, és mielőtt bementem volna a lakásba hátramentem megnézni a vadkacsákat. De már a kocsiból kiszállva hallottam a nagy hápogást. Mikor az óljukhoz értem hát látom, hogy a két vadkacsamama a kerítés mellett toporog és ordibálnak ezerrel, a 20 db kicsi meg sehol. Gyorsan be a lakásba, átöltözés (rekord idő alatt), vissza. Csak a kertre tudtam tippelni, hogy ott lehetnek valahol, remélve, hogy még nem másztak át egyik szomszédhoz sem. Cirka fél óra leltem meg őket, mivel olyan kicsik, hogy alig látszódnak ki a fűből. Éppen a saláták kellős közepén hamikáztak nagy nyugodtan. Nem tudom, hogy valaki próbált e már megfogni sok kis kacsát egy nagy kertben. Nem részletezném, csak annyi, hogy kellett hozzá egy nagy törölköző és másfél óra. A végére Zoltán is hazaért. Mindig kimarad a jóból. A nagy ijedelemre szedtem le nekik salátát, hagy örüljenek neki. Ja, hogy hol másztak ki azt nem tudjuk, átnéztük az egész kerítést és nem találunk rajta nagyobb rést.


2012. május 30., szerda

Epret aszaltam

Mikor elkezdtem kenyeret sütni akkor találtam egy bagett receptet amihez aszalt paradicsom kellett. El is mentem a boltba de amikor láttam, hogy a mennyiséghez képest milyen horribilis áron adják el is vetettem az ötletet. De maga az aszalás ott motoszkált a fejemben és a neten utána néztem, hogy mik a lehetőségek. Természetesen a napon aszalás módjával tisztában voltam, de ugye nem mindig van lehetőség ezt kihasználni. Találtam gépeket és mivel pár ezer forintért már lehetett kapni, be is invesztáltunk egybe. Az biztos, hogy nem bántuk meg. Harmadik éve aszalok paradicsomot, még a családtagokat is én szoktam ellátni vele. De ha evett már valaki aszalt almát, az tudja miről beszélek. Ahogy kiszedem a gépből abban a pillanatban el is fogyott. De már aszaltunk fügét és banánt is, na ezek is mennyeiek.
Idén kitaláltam, hogy a befőzéseimből fogok karácsonykor összeállítani kis csomagokat a családtagoknak, és ehhez készítek finomságokat, na nem lecsóra és megy befőttre gondolok hanem olyan dolgokra amiket amúgy nemigen veszünk meg a boltban (ha egyáltalán lehet ilyet kapni). Az egyik ilyen finomság az aszalt eper lesz. Most még csak próbaadagot készítettem, mert még epret nem aszaltam. Este leszedtem amit találtam. A csúnyábbakból és a puhákból Zoli finom eperturmixot csinált. A többit jól megmostam, egyforma szeletekre gyalultam és a gép tálcáira raktam. Az öt tálcára nem is volt elég, csak három lett tele. Egész este ment a gép, reggelre kész is lett (kb. 8 óra alatt). Reggel kiszedegettem, Zoli rögtön le is meózta, hogy eléggé finom e. Azt kérdezte, hogy csinálok e még az idén. Naná!





Ebből a próbából pár következtetést azért levontam. Túl vékonyra gyalultam az epret, ennél vastagabbra kell, mert aszaláskor ahogy elveszti nedvesség tartalmát még vékonyabb lesz. Illetve akkor érdemes csinálni, ha folyamatosan rá tudok nézni, mert akkor ki tudom szedni azokat amik már készen vannak, és nem szárad ki teljesen. De ettől függetlenül elég jó lett. Olyan illatfelhő terjengett reggel a konyhában, mikor kiszedtem a gépből.
Tegnap csináltunk mentateát a kertben lévő mentából és reggel tettünk bele ebből az aszalt eperből. Mit ne mondjak dobott rajta erőteljesen. Még kipróbálom süteményben is.

Virágba borultak a rózsáim




Ez nem rózsa de ez is gyönyörű, állítólag liliom

Minitojást találtam

Mikor tegnap munka után hazaértem és mentem összeszedni a tojásokat a tyúkólba, teljesen véletlenül pillantottam meg ezt a kicsikét a széna között. Lehet, hogy már napok óta ott volt csak nem vettem észre. Ilyen picit még nem találtam, eddig inkább ami eltérő volt a normál méretűtől az inkább jóval nagyobbra sikeredett. Eltettem a kamrába egy tojástartóba, még nem tudom, hogy mit fogok vele csinálni.


Május végén a kert

Gazolás, gazolás, gazolás... Ezzel telt el a hosszú hétvégénk nagy része. Na meg a locsolással. Úgy tűnt, hogy esni fog az eső de dörgésen és villámláson kívül nálunk nem nagyon esett semmi. Ezen kívül pedig kiültettünk paprika és paradicsom palántákat. De még mindig van a fóliában gumós zeller, uborka, paprika, paradicsom, de hogy hova fogjuk rakni őket az még talány. Ahhoz képest, hogy év elején még azt mondtuk, hogy csak a kert felét ültetjük be, lassan nem marad üres hely.













A fóliába elültetett tökök és rebarbarák végre életjelet adtak. Mivel a kertbe egyik sem akart kibújni, ezért próbáltam tejfölös pohárba a fóliában elültetni. A hajnalkából pedig majdnem minden kinőtt, majd a lugasra lesznek felfuttatva.

Rebarbara
Sütőtök
Hajnalka

Egy dologgal nem boldogulunk. Már több zacskónyi Golgota virágmagot ültettünk el, különféle gyártótól, de egyszerűen nem akarnak kihajtani. Most egy drágább fajtát vettem, hátha ez jobb minőségű, de meg sem moccan. Pedig olyan gyönyörű lenne felfuttatva a ház előtt lévő lugasra. Tanácstalanok vagyunk.

2012. május 21., hétfő

Hétvégén a kertben

Szombati napunk nagy része a baromfi udvar átalakításával ment el. A kiscsirkék óljának meszeléséből megmaradt anyaggal kívülről le lett fújva a fólia, hogy egy kis árnyékot adjon a benne lévő növényeknek, de a meleget ettől függetlenül tartja. A hétvégén palánták nagy részét kiültettük, de előtte Zoli felrotációzta a területet. Az egy héttel ezelőtti vihar és hideg miatt miatt a palánták nem lettek kiültetve, hanem az egész eltolódott egy héttel, mert hétköznap a munka mellett nem volt rá időnk. Szóval az összes paprika (mindenféle fajta), paradicsom, padlizsán, karalábék, káposzták kikerültek a helyeikre. Már van olyan paprika palántánk, hogy kis paprika nőtt rajta. A gazolás, kapálás már rutinosan megy nekem is. Vasárnap délután pedig a barackfák meg lettek permetezve.

Paprika
Padlizsán
Paprika
Paradicsom
Zoli bal oldalán paprika, jobb oldalán fehér kukorica
Hátul lenne elvileg a krumpli, előtte cukkini, patiszon
Padlizsán
Mivel a sütőtök és a rebarbara egyáltalán nem akarja megmutatni magát, ezért mindkettőből tejfölös poharakba vetettem el magot és bevittük a fóliába, hátha így lenne belőlük valami. Illetve két zacskó hajnalka magot is elvetettem, amiket majd a lugasokra akarjuk felfuttatni, egyenlőre ezek is a fóliába kerültek.
Azt vettük észre, hogy  a bolti vetőmagoknak egyre rosszabb minőségük, nem akarnak egyáltalán kinőni, az idén rengeteget kínlódtunk velük. Úgyhogy eldöntöttük, hogy mindennek meg fogjuk szedni a magját, bezacskózzuk, felcímkézzük és jövőre ezeket a magokat vetjük el. Idén amit a saját magjainkból ültettünk az minden szépen kibújt.

2012. május 20., vasárnap

Baromfiudvar átrendezés

Szombat reggel arra az elhatározásra jutottunk, hogy a jószágokat átpakolgatjuk, mert már tényleg nem fértek. Az az igazság, hogy ezek az ólak már akkor is itt voltak, mikor kiköltöztünk. Újjá kellene építeni az egészet, de egyenlőre se pénz se idő nincs rá. Inkább csak javítgatni szoktuk. De jelenleg még betöltik a funkcióikat. Az első épületben négy kis ól van kialakítva. Elölről két külön bejáratú rész van.


Bal oldaliban vannak a japán kakasok öt tojóval és egy néma kacsa pár. Az egyik japán és kacsa tojó éppen tojásokon ülnek, úgyhogy még lesz szaporulat.




A jobb oldali ólban egy néma kacsa van a kilenc kicsinyével.


Az épületnek a másik végében ami a baromfiudvarra néz, szintén két rész van kialakítva. Itt tojtak és aludtak a tyúkok. Ennek a belső részét leválasztottuk és ide lettek átköltöztetve az egy hónapos csirkék. Előtte kitakarítottuk és belülről bemeszelte Zoli. Mivel azon a részen vannak a tojóládák ami le lett választva ezért pár új ládát is kellett készíteni. A külső rész maradt meg a tyúkoknak.




A baromfi udvaron van még egy alacsony ólacska. Itt az egyik vadkacsa volt a kicsinyeivel. Innen ki lettek költöztetve, egyenlőre a tyúkok járnak ide is tojni illetve aludni.A tyúkokkal együtt van még a két vadkacsa gácsér illetve két néma kacsa tojó.


A kis ól mellett van egy nagyobb ól, amelyben található a négy nyúlketrec, illetve ennek egy kis udvarrész le van kerítve. Három ketrec van benépesítve. A bal felsőben vannak a most kikelt csirkék, a jobb felsőben a pénteken kikelt japánok a mamájukkal, a bal alsóban pedig a kotlós tyúkunk üldögél a tojásokon. A jobb alsó rész még kiadó.


A ketrecek alá az alsó részre pedig összeköltöztettük a két vadkacsa mamát a kicsinyeikkel. Az első negyed órában árgus szemekkel figyeltük, hogy a két tojó nem esik e egymásnak, de hála semmi ilyen nem történt. Együtt vigyáznak a kiskacsákra.



A kiskacsáknak leástunk egy műanyag kis kádat, hogy legyen miben pancsolniuk a nagy melegben. Az alját kiraktuk téglával, hogy könnyen ki tudjanak mászni. Annyira élvezik, hogy rendesen megirigyeltem őket. Még a mamák is megfürödtek benne.




Hát per pillanat ilyen a mi kis baromfi udvarunk.

Születések hete

Úgy tűnik, hogy nálunk ezen a héten akart mindenki világra jönni. Hétfő és szerda reggelre bújtak ki a kiskacsák a vadkacsa mamák alatt. Pénteken mikor hazajöttem addigra kikeltek a kis japánok, illetve a keltetőbe betett négy tojásból még kikelt kettő a hétvégén. Péntektől vasárnap reggelig a keltetőben lévő tojásokból 44 db csibe bújt ki. És szombat délutánra chowder (ejtsd csódör) cicám megörvendeztetett négy kiscicával.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...