2012. február 28., kedd

Tavaszvárás

Az elmúlt napok időjárása reményt kelt bennem, hogy közeledik a tavasz, vagy már itt is van. Reggelente napsütéses időben megyek dolgozni, a földeken olvadozik a hó, a madarak már kora reggel csicseregnek. Ez engem plusz energiával tölt fel. A télben egyetlen egy dolgot utáltam, hogy reggel amikor dolgozni mentem és este amikor a munkából jöttem haza sötétség volt. De ennek vége. Pont tegnap este jutott ez eszembe, mert még negyed hatkor világosban kocsikáztam hazafelé.
A kertben is lassan elolvad a hó. Lehet kezdeni felásni az egészet. Szegényke még nagyon kopár. Remélem az ifjonti gyümölcsfák ezen a hideg télen nem fagytak el, de ez majd később fog kiderülni.


De a legelső dolog amit a szeles időjárás után meg kell oldani az a fóliaház újra borítása, mert a vihar szétszaggatta a fóliát. A fóliaházban szoktuk nevelgetni a tejfölös poharakba elültetett magokat, ezért ezt a problémát minél hamarabb meg kell oldani.


Alig tudom már kivárni, hogy a kert teljes fényében pompázzon. Nyáron mikor már minden zöldell, olyan gyönyörű a kertünk. Rengeteg képet készítettem az elmúlt években, télen mindig visszanézegettem és olyan volt mintha mindig nyár lenne. De azért kint látni csak csodálatosabb.


Ameddig a szem ellát zöldben pompázik minden. Imádom ezt az állapotot. Még az is eltörpül mellette, hogy ez azért rengeteg munkába kerül.

2012. február 24., péntek

Citromos álom

Hétköznap esténként munka után nem nagyon szeretek olyan ételeket sütni főzni amik eléggé pepecs munkával járnak, ezeket inkább meghagyom a hétvégékre. Ezért is megörültem amikor andi1976 oldalán megtaláltam ezt a sütés nélküli finomságot. Egy két helyen változtattam a receptúrán.

Hozzávalók:
  • 25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta ( mert ez jobban puhul )
  • 5 dl tejföl (én házi joghurtot használtam, mert pont előző nap készítettem)
  • 5 dl tejszín
  • 2 db citrom
  • 12 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor 
A joghurtot habosra kevertem a kétféle cukorral, majd hozzáadtam a citromok reszelt héját és levét, és ezekkel is alaposan elkevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a citromos krémbe. Egy jénai tál alját kiraktam babapiskótával Mivel tudtam, hogy Zoltánom biztos nem állja meg, hogy másnap reggelig ne egyen belőle, ezért a piskóta könnyebb megpuhulásához először egy kis fazékba feltettem egy kis vizet, amit becukroztam és abba is tettem egy citrom kifacsart levét. Amikor forrt, levettem a tűzről és mielőtt a jénaiba tettem volna a piskótákat, kicsit megforgattam benne, rákentem a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítottam a maradék citromos krémet. Gondoltam berakom a hűtőbe egy kicsit dermedni mielőtt szépen feldíszítem citromgerezdekkel, de mikor erre került volna sor a következő látvány fogadott:


Hát Zoltánom egy kicsit gyorsabb volt. Isten bizony mindig kiszagolja  ha csinálok valami finomhamizósat. Egy biztos, nagyon finom, könnyen elkészíthető sütés nélküli sütemény. Majd ki fogom próbálni a receptet különféle gyümölcsökkel.

2012. február 23., csütörtök

Egy kis állatság avagy állatok a házunk tájékán

t akkor vegyük számba is, hogy hány négylábú szőrös illetve hány kétlábú tollas jószág lakja jelenleg a portánkat.
Először is itt van Manó, az a macskám aki még a városi bérház harmadik emeletére született és évekig tengette a mindennapjait, de már akkor is a természetbe vágyott ki.

Manó


Enyhén kaptam szívszédülést amikor megláttam őnagyságát az erkély szélén sétálgatni. Volt egy madárfészek az erkélyünkkel szembeni fán és az ott lakó madárral nem nagyon csípték egymást. Vagy a madár jött bukórepüléssel az erkélyünk felé amikor a macsek kinn nézelődött, vagy Manó próbálta elkapni ha nagybátran leszállt a korlátra. Szóval elszórakoztatták egymást.

A másik két macskánk már nálunk született. Két házzal mellettünk lévő szomszéd macskája fialt hozzánk a góréba. A kiscsaládot egyszer megpróbáltuk hazaköltöztetni, de a mamacica úgy gondolta, hogy nálunk jobban érzi magát, így egyesével az összes kölyköt szépen visszahordta hozzánk, de most már okosabb volt és egyenesen a padlásra költöztek fel. Csak két macska maradt nálunk (a többit sikerült elosztogatni). Mindketten rajzfilmhősök után kapták a nevüket, a fekete cicus Cowhder (ejtsd csódör), a szürke cirmos pedig a Pizsi nevet kapta a keresztségben.

Pizsi cicó és Cowhder cicó
És akkor rá is térhetünk a kutyakülönítményre. Négy kutyus és mind tacskó. Először Csibész és Betyár került hozzánk, ők testvérek. Kiköltözésünk évének nyarán kaptuk őket, de mivel még bérházban laktunk ezért pár hétre Zoli nővéréjéknél rosszalkodtak. Lilluska (egyetlen lány a csapatban) egy lelenc kutyus, erdő szélén találtuk tavaly tavasszal. A két fiú rögtön szerelemre lobbant iránta, úgyhogy jó pár héttel később hat gyönyörűséggel áldott meg minket a sors, tehát egyszerre kilenc tacskó volt a portán. Öt kölyköt elajándékoztunk kutyaszerető gazdiknak, de egyet egy kis ráncos homlokú Chum chumot (ejtsd Csám Csám) csak meg tartottunk . Hát egyenlőre így lett négy tacskókutyusunk.

Hátul bal oldalon Betyár, mellette Csibész, elől jobb oldalon Chum Chum, ő mellette Lillus


A szárnyas udvarban található tyúk, kakas, néma kacsa, vadkacsa, japán csirke és japán kakas. A japán csirkék és a vadkacsák el vannak különítve, hátha családalapításra adnák a fejüket. A tyúkok nagyon rendesek mert kétnaponta átlag 10-12 db tojást tojnak. A néma kacsák pedig csak hízogatnak.



2012. február 22., szerda

Előszó

Idén augusztusban lesz három éve, hogy törzsgyökeres városi lányból a mai napig még tanulgató falusi gazdaasszonnyá váltam. A párom falun született, a határban nőtt fel, úgyhogy a tudás benne van, én meg folyamatosan kupálódok. Vannak jószágaink, kutyák, macskák, nagy kert és sok terv, hogy majd az évek folyamán milyenné alakítjuk kis falusi portánkat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...